di26092017

Back Voorpagina Mensen Mensen maken Oost magazine

Spotlight op mensen in Oost
Mensen in het nieuws

Tips

Ook in het nieuws? Stuur ons contactgegevens, omschrijving van de gebeurtenis
zoals functiewissel, jubileum, prijs, etc. En een foto in hoge resolutie. Naar: redactie@oost-online

Ger van Mourik op 85-jarige leeftijd overleden

Ger van Mourik

Ger van Mourik

Oud voetbaltrainer Ger van Mourik is vorige week op 85-jarige leeftijd overleden. Van Mourik begon ooit als voetballer bij ASVK, dat later Sc Voorland werd. Als jong talent maakte hij de overstap naar Ajax en bereikte daar het eerste team. Hij speelde daarvan 1950 tot 1963 en was in die periode acht jaar aanvoerder. In 277 wedstrijden scoorde hij maar een keer. In 1969 begon hij als trainer bij OVVO. Vier jaar later vertrok hij naar DWV. In 1977 werd DWV landskampioen bij de amateurs. In die periode gebeurde het regelmatig dat er meer dan 5.000 toeschouwers bij de wedstrijden aanwezig waren.

Sigarenwinkelier An Hartman overleden

An Hartman

An Hartman

An Hartman, die 39 jaar lang in de sigarenwinkel in de Molukkenstraat stond, is op 30 december op 72-jarige leeftijd overleden. Zij overleed aan kanker. Samen met haar man André Hartman runde zij de sigarenwinkel. De zaak werd maar liefst negentien keer overvallen, tijdens de vijftiende keer liep het slecht af en werd André Hartman doodgeschoten. Toch ging An Hartman door met de sigarenwinkel. In 2015 besloot zij met de zaak te stoppen. Dat ging niet van harte. Zij was erg gehecht aan de zaak en aan de klanten.

Ter herinnering aan André Hartman is de brug over de Ringvaart, vlakbij de sigarenwinkel, naar hem vernoemd. Nu zal de brug de herinnering aan André én An levend houden.

Buurtactivist Ferry Colon overleden

Piet Boogert

Ferry Colon

Deze week is de bekende buurtactivist Ferry Colon overleden. Ferry werd 69 jaar. Hij streed tegen sloop van alles aan architectuur, wat hij maar enigszins waardevol vond, vocht voor behoud van groen en bomen en tegen autoverkeer en tegen coffeeshops. Om zijn hardnekkigheid in procedures tegen de gemeente werd hij wel eens de duurste burger van Oost genoemd.

Wekelijks belaagde hij de media met tips, die zijn acties zouden kunnen versterken. Als lid van de raadscommissie Wonen van de deelraad hoorde ik hem op bijna elke commissievergadering inspreken, morsig in het pak maar door ervaring wijs geworden later soms voorzien van een stropdas. Zijn acties hadden lang niet altijd het beoogde resultaat.

Ferry wist niet van ophouden. Vaak verspilde hij zijn energie aan plannen, die al beklonken waren of waaraan al het nodige gesleuteld was. Zo ging ik als actievoerder van Erfgoedvereniging Heemschut samen met Ferry op pad voor behoud van negentiende-eeuwse architectuur in de Eerste Oosterparkstraat. Toen de woningcorporatie bereid bleek de te slopen woningen acceptabel te reconstrueren was Heemschut tevreden maar ging de onvermoeibare Ferry hardnekkig door. Dat had geen zin, sloop en reconstructie zijn inmiddels begonnen. Ferry is niet meer. Wij zullen zijn inzet en energie missen. Een kleurrijk buurtgenoot is heengegaan.

Jaap Kamerling

Antoinette Poortvliet is 'IJburger van het Jaar 2016'.

Piet Boogert

Antoinette Poortvliet

De kijkers van IJburgTV, dat deze verkiezing in samenwerking met IJburgerNieuws georganiseert, verkozen haar boven de andere genomineerden Steve Relyveld, George van Houts, Fred Cousel en Kasper Dolberg.

Antoinette Poortvliet is aan een betrokken eilandbewoonster. IJburgers kennen haar kennen als de initiatiefnemer van de Reuringmarkt die naar winkelcentrum IJburg verhuist. Maar ze doet meer en is onder meer ook betrokken bij het Havenfestival en het festival Oer op IJburg en een aantal kerstmarkten. Ook is ze is uitbaatster van de gezonde schoolkantines van het IJburg College.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |