di26092017

Back Voorpagina Nieuws Nieuws tussen Amstel en IJ Watergraafsmeer

Geleidehonden: honderd jaar ‘Vooraan’!

100 jaar geleidehonden

In de Watergraafsmeer kom je de blindengeleidehonden van KNGF regelmatig tegen. Een voorbijganger zou ze wel willen aaien, maar deze honden zijn hard aan het werk en mogen niet worden afgeleid. Ze worden getraind om hun toekomstige baasjes veilig door het drukke verkeer te leiden, iets dat niet altijd een sinecure is.

Door Melissa Plomp | Beeld KNGF

Het Nederlands Geleidehondenfonds zit tegenwoordig langs de Amstel, maar begon aan de Middenweg 333, vlak bij het oude Ajax-stadion De Meer. De stichting werd in 1934 opgericht. De ervaren politiehondentrainer Ph. van der Most begon aan zijn taak door eerst een geleidehond voor zichzelf te trainen. Hiervoor haalde hij de jonge hond Sunny uit het asiel. Na drie maanden was Sunny, naar de maatstaven van die tijd, een prima blindengeleidehond geworden, die slechts af en toe in de broekspijpen van passerende fietsers hing.

100 jaar geleidehonden

Koninklijk bezoek
Kroonprinses Juliana opende de blindengeleidehondenschool in 1935. Bij haar tweede bezoek, in 1953, was zij koningin en mocht de blindengeleidehondenschool ‘Koninklijk’ aan hun naam toevoegen. In een advertentie uit die periode van de KNGF is een tekening van drie blinden met hun hond te zien, terwijl ze flink voort stappen tussen de weilanden. Daaronder de tekst: Een nieuwe lente, een kloek besluit: ‘ik ga er met mijn hond op uit!’ Dan hoef ik niet meer alle dagen aan anderen om hulp te vragen en dankbaar denk ik onder ’t gaan: ‘wat hebt ú veel voor mij gedaan!’

Interessant boek
In Nederland bestaan blindengeleidehondenscholen dus grofweg 85 jaar, maar de eerste school werd 100 jaar geleden opgericht in Duitsland. Het leek Kees Tinga een goed moment voor een boek. Hij is hoofdinstructeur training en cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden en verzamelaar van alles wat met blindengeleidehonden te maken heeft. Het werd ‘Vooraan!’ Honderd jaar blindengeleidehond, vol prachtige foto’s en andere afbeeldingen verhalen over de geschiedenis en het werk van blindengeleidehonden, geschreven door Ad Bakker. Het prachtige boek is interessant voor iedereen, niet alleen voor mensen die met deze honden te maken hebben.

Wat is die witte stok?
In de talkshow Dwars door de Jungle in de Jungle van juni vertelde Kees Tinga over zijn boek. De titel ‘Vooraan’, verwijst naar het commando voor een geleidehond om te gaan lopen. De pups worden geboren bij speciale fokkers en gaan daarna een tijdje naar een gastgezin, totdat ze oud genoeg zijn om getraind te worden. Een hond doet ongeveer acht jaar dienst als geleidehond, daarna mag de hond met pensioen, bij zijn baasje of elders.

De training van de honden is door de jaren heen sterk veranderd. De manier van trainen is vriendelijker geworden en er wordt meer getraind op het verkeer van tegenwoordig, met fietsers die niet stoppen en mensen die niet weten wat een witte stok betekent.

Epilepsie en autisme
KNGF Geleidehonden traint trouwens niet meer alleen blindengeleidehonden, maar ook assistentiehonden, die mensen met een lichamelijke beperking helpen bij dagelijkse handelingen en medische detectiehonden, die worden getraind om darmkanker op te sporen in ontlastingsmonsters. Verder zijn er geleidehonden, die autistische kinderen helpen zich zekerder en rustiger te voelen en buddyhonden voor mensen met PTSS, zoals oud-militairen.

Hoe lief geleidehonden er ook uitzien, deze harde werkers mogen dus niet geaaid worden. Maar je kunt wel via KNGF Geleidehonden zo’n bijzondere pup ‘adopteren’. Voor € 7,50 per maand wordt je volledig op de hoogte gehouden van de vorderingen en de streken van ‘jouw’ viervoeter.

Vooraan!’ Honderd jaar blindengeleidehond, door Kees Tinga en Ad Bakker

www.geleidehond.nl

100 jaar geleidehonden

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |