46 In het eerste hoofdstuk van Manhattan Beach bezoeken de 12 jarige Anna Kerrigan en haar vader het huis van de riant wonende Dexter Styles, dat gelegen is aan de oceaan. ‘Anna keek naar de zee. Ze voelde iets, nu ze aan de rand stond: een opwindende mengeling van aantrekking en angst.
Wat zou er zichtbaar worden als al het water opeens zou verdwijnen? Een landschap van verloren voorwerpen: gezonken schepen, verborgen schatten, goud en edelstenen en het bedelarmbandje dat van haar pols in een afvoerput was gevallen. Lijken, voegde haar vader er lachend aan toe.
Voor hem was de oceaan een woestenij.’
Dat de karakters van vader en dochter Kerrigan weerspiegeld worden in hun kijk op de verborgen oceaanwereld, moge duidelijk zijn. Anna Kerrigan is iemand met dromen die zich niet snel laat afschrikken, wat haar nog te pas gaat komen als ze later besluit om duikster te willen worden. In het New York van 1940 is er door de oorlog een tekort aan mannen in de oorlogsindustrie, dus krijgt ze een kans om zich te bewijzen. De gevechten met haar vrouwvijandige meerdere zijn een genot om te lezen. Zo ontworstelt ze zich aan haar benauwde gezinssituatie die bepaald wordt door haar gehandicapte zus en het feit dat haar vader Eddie Kerrigan op een dag spoorloos verdwijnt. Ook zijn verhaal wordt hier verteld en je voelt mee met deze door zorgen verscheurde man die om het hoofd boven water te kunnen houden, zich in duistere kringen begeeft en daar Dexter Styles ontmoet. Jennifer Egan maakt van maffia topman Styles een gekweld mens die ook graag iets goeds wil doen. Dat zal hem lukken, en zo klein als dat goede ook maar is, het heeft een impact die het leven van Styles en Anna verder zal bepalen.
Bij het DWDD boekenpanel benadrukte een panellid annex boekverkoopster dat Manhattan Beach géén vrouwenboek is. Als ze haar mannelijke klanten dit boek aanraadde, gebeurde het namelijk nogal eens dat ze het na inspectie weglegden omdat het hun meer iets voor vrouwen leek. Daarmee doen die mannen zichzelf ernstig tekort en maken ze zich in deze voor heren toch al niet flatterende #metoo-tijden schuldig aan een aan minachting grenzende kortzichtigheid. Egan heeft met Manhattan Beach een meeslepende en hoopvolle roman geschreven die het verdient om gelezen te worden door mannen én vrouwen, oppassende burgers én maffialeden, zeelieden én landrotten, ploeteraars én dromers: kortom door iedereen die van een mooi verhaal houdt.
_____
Manhattan Beach van Jennifer Egan
is vertaald door Thijs en Arjaan van Nimwegen
en uitgegeven door de Arbeiderspers
Leo Kenter is boekverkoper bij Pantheon Boekhandel, Sint Antoniesbreestraat 132