Home Eten&Drinken Nog heel even: het Museum van foodie Yvette van Boven

Nog heel even: het Museum van foodie Yvette van Boven

0

Nog tot en met zondag 7 januari kun je een kijkje nemen in het Museum van foodie Yvette van Boven. Deze kookboekenschrijvende chef en presentator van het populaire VPRO programma Koken met van Boven dook in de depots van het Tropenmuseum en maakte daar een selectie van voorwerpen die haar het meeste aanspraken.

Het zal niemand verbazen, in Yvettes museum in het Tropenmuseum tref je vooral keukengerei aan. Haar favoriete top 3? Een jerrycan gemaakt uit een kamelenhals, een lepel van bot en een houten rasp. Yvette: ‘Om te zien al een prachtig ding. Honderden gleufjes,gemaakt door er afgeslepen steentjes in te slaan. Dat moet een flink karwei zijn geweest. Een rasp is een geweldig voorbeeld van universele oplossingen vinden voor hetzelfde doel. Maar dit is wel de mooiste rasp die ik ooit zag.’

‘Wat een rijkdom om door het depot te mogen struinen, stiekem in kasten te mogen snuffelen en laatjes open te trekken’, vertelt Yvette. ‘Ik werd er kinderlijk blij van. Alsof je in een schatkamer rondloopt, werkelijk waar.

Het was vooral verschrikkelijk fascinerend om, nadat we de schatten bij elkaar hadden liggen te ontdekken dat verschillende volkeren van over de hele wereld vaak dezelfde oplossingen hebben gevonden voor hetzelfde probleem. Zonder dat deze volkeren elkaar ooit hadden ontmoet.

En ineens wist ik het: dit wordt het onderwerp van de tentoonstelling. Dit is verbluffend mooi om naar te kijken. Of de gebruiksvoorwerpen nu groot of klein zijn: ze hebben iets gemeenschappelijks. Slechts de omgeving waar ze vandaan komen en de traditie van het volk die ze maakten, bepaalt de vorm ervan.’

 

Vorig artikelImpressie omstreden kunstwerk van Femke Schaap te zien bij Parklicht in Oosterpark
Volgend artikel40 jaar Talking Heads 77: tijd voor een feestje