Home Overzicht 120 tijdelijke woningen voor statushouders en starters aan Hoogte Kadijk

120 tijdelijke woningen voor statushouders en starters aan Hoogte Kadijk

0

In het pand aan de Hoogte Kadijk waar voorheen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was gevestigd, komen 120 tijdelijke woningen. Het gaat om een periode van maximaal tien jaar. De helft van de woningen is bestemd voor statushouders, de andere helft voor jongeren en starters. Het pand is eigendom van het Rijkvastgoedbedrijf en staat al enige tijd leeg. In december werd het opvallende gebouw gekraakt.

De gemeente gaat nu op zoek naar een partij om het gebouw voor de komende tijd te ontwikkelen. Daarnaast zijn omwonenden tijdens een informatiebijeenkomst geïnformeerd over het plan en hebben zij de mogelijkheid gekregen om ideeën, vragen en zorgen te delen. ‘De ruimte in Amsterdam is schaars en de behoefte aan woningen groeit’, laat Woonwethouder Laurens Ivens weten. ‘Al die ongebruikte plekken in onze stad zijn een prachtige kans om meer mensen te voorzien van een dak boven het hoofd.’

Druk op woningmarkt
Minister Blok plaatste het pand enkele jaren geleden op een lijst van panden waar vluchtelingen met een verblijfsvergunning hun intrek konden nemen. Na vertrek van de Voedsel- en Warenautoriteit plaatste de eigenaar antikrakers in het pand. Het pand werd afgekeurd voor bewoning en na inspectie van de lijst van de minister gehaald. Omdat de vraag naar huisvesting aan statushouders stijgt, zorgt voor extra druk op de woningmarkt wordt naast de normale bouw van huur- en koopwoningen ook gewerkt aan extra tijdelijke woningen. Naast tijdelijke nieuwbouw worden ook bestaande gebouwen omgebouwd tot woningen. Het gebouw aan de Hoogte Kadijk is daar een voorbeeld van.