Home BoekvandeWeek Een glorieus overzicht van vijftig jaar werk van Tonke Dragt

Een glorieus overzicht van vijftig jaar werk van Tonke Dragt

0

1 Wie is niet opgegroeid met de verhalen van Tonke Dragt? In 2004 werd De brief voor de koning, uit 1962, bekroond met de Griffel der Griffels, voor mooiste kinderboek van de voorafgaande vijftig jaar. Nu is er een nieuwe bundel van haar hand, met bekende én niet eerder gepubliceerde verhalen.

De verhalen in Als de sterren zingen zijn geschreven tussen 1956 en 2005 en vormen bij elkaar een overzicht van vijftig jaar Tonke Dragt. Ze zijn opgedeeld in vijf genres: Sprookjes en vertellingen, sagen en avonturen, raadselverhalen, toekomstverhalen en sciencefiction en nachtverhalen.

Een prins die zijn dromen geheim wil houden. Een prins voor wie geen raadsel te moeilijk is. Het geheim van de sterren die zingen… Tonke Dragt neemt haar lezers mee in haar archief van bekende én niet eerder gepubliceerde verhalen. Voor het eerst brengt ze die op een persoonlijke manier bij elkaar, met een indeling die een inkijk biedt in het wezen van haar schrijverschap.

De illustraties geven Als de sterren zingen een enorme meerwaarde. Ook die geven een overzicht van 50 jaar vlijt van de eigenzinnige kunstenares. In dit boek zijn illustraties opgenomen die passen bij de verhalen: van sobere zwart-wit tekeningen tot bonte collages. Vooral de laatste zijn uniek in hun soort en vormen vaak een verhaal op zich. Het prachtige coverbeeld is daar een goed voorbeeld van.

Bijzonder is het om het verhaal De draak en de sleutel te lezen, dat Dragt schreef voor de verloving van prinses Beatrix en Claus. Ze kreeg de opdracht zonder te weten waar het voor bedoeld was. In een smakelijke terugblik vertelt ze hoe van het verhaal een televisie-uitzending is gemaakt en dat ze daarna enigszins besmet was omdat veel mensen tegen het huwelijk met een Duitser waren. ‘Veel kinderboekenschrijvers nodigden mij een tijd lang niet meer uit op hun activiteiten’. Een ander verhaal dat ze in opdracht schreef is Het gevaarlijke venster. Een sage uit het land van koning Unauwen dat in de jaren 70 in twee bundels is opgenomen. Het idee voert onbewust terug op een herinnering uit het concentratiekamp Tijdeng, tijdens de Japanse bezetting van Indonesië. Ze had veel tijd maar weinig boeken en de boeken die voorhanden waren, las ze dus heel intens en kwam dichtregels tegenkwam die invloed hebben op dit verhaal:  ‘Tovervensters, die uitzien op de schuimende golven. Van gevaarlijke zeeën in verre sprookjeslanden.’

Op die manier leert de lezer Tonke Dragt en haar manier van denken en associëren steeds beter kennen. Haar rijke gedachtewereld en bijzondere universum komen tot hun recht in de variatie van verhalen. Of het nou de sprookjes of raadselverhalen of science fiction, steeds is er sprake van een fantasie waarin alles klopt en die meteen urgent  aanvoelt. Dit moest zó geschreven worden, en niet anders.

Het boek is een glorieus overzicht van vijftig jaar werk van een van Nederlands belangrijkste en meest eigenzinnige kinderboekenauteurs. De nieuwe verhalen, de minder bekende verhalen en de rijkheid en gevarieerdheid en vooral de uitleg en de betoverende collages rechtvaardigen deze uitgave.

_____

Als de sterren zingen
Is geschreven door Tonke Dragt
En uitgegeven door Leopold
Sharon Perlee
is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145