Home Overzicht Ambtenaar veroordeeld voor oplichting asielzoeker

Ambtenaar veroordeeld voor oplichting asielzoeker

0

Een ambtenaar van stadsdeel Oost is door de rechter veroordeeld tot vier maanden cel waarvan twee voorwaardelijk voor oplichting en valsheid in geschrifte. Hij lichtte in 2011 een asielzoeker op door voor 8.100 euro een verblijfsvergunning in het vooruitzicht te stellen.

De ambtenaar vervalste volgens de rechtbank IND-papieren waaruit moest blijken dat het slachtoffer een kans maakte op een verblijfsvergunning en dat daarvoor een procedure in gang was gezet. De bedragen werden als advocatenkosten in rekening gebracht. De dader zou volgens de rechtbank hebben geprobeerd meerdere asielzoekers te duperen.

De ambtenaar beweerde dat hij slechts een tussenpersoon was en beschuldigde de slachtoffers ervan onderdeel te zijn van een complot. De rechter noemde in zijn vonnis  dat verweer onaannemelijk. Uit onderzoek naar het handschrift op de vervalste documenten bleek dat het handschrift van de desbetreffende ambtenaar is.

De veroordeelde ging al eerder in de fout. In 1997 werd hij schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en in 2004 aan oplichting. Beide malen werd hem door de rechter een gevangenisstraf opgelegd. Mede daarom is de straf hoger uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie.