Home Overzicht Sponsorloop voor school vluchtelingenkinderen Bukra Ahla in Beirut

Sponsorloop voor school vluchtelingenkinderen Bukra Ahla in Beirut

1

‘Ruim een jaar geleden was ik in Beirut op familiebezoek. Onverwachts werd me toen gevraagd om ook Bukra Ahla te bezoeken’, vertelt Ari van Buuren. ‘Het is een kamp voor kinderen en vrouwen uit Syrië. Er is een school aan verbonden, waar dagelijks 120 kinderen les krijgen. Op 3 februari is er een sponsorloop voor een betere toekomst voor deze kinderen.

Het kleine Libanon met zo’n 5 miljoen inwoners heeft ongeveer 2 miljoen vluchtelingen in zijn midden. Soms konden zij jaren niet naar school. ‘We are very hungry for learning!’ staat op een poster in de school van Bukra Ahla.

‘Bukra Ahla’ betekent: ‘voor een beter morgen’! Het wordt gerund door een NGO in Brussel.

‘In Bukra Ahla kwam ik nauwelijks woede tegen, wèl trauma’s. De vluchtelingen-kinderen zag ik kwetsbaar en met een open blik, ontvankelijk en ongelofelijk leergierig’, vertelt Ari van Buren.

‘Ook sprak ik in Beirut onder anderen Wadiaa Khoury. Haar leerde ik als jong studente kennen op een interreligieus verzoenings-congres in Zwitserland 2003. De Libanese burgeroorlog (1975-1990) kwam ter sprake. Op het podium vroegen twee moslims en twee christenen op diep ontroerende wijze vergeving aan elkaar.’

Aan Bukra Ahla is een school verbonden, waar dagelijks 120 kinderen les krijgen.

Nu is Wadiaa professor in vredes-educatie aan drie Libanese universiteiten: openbaar, katholiek en islamitisch. ‘Ari: ‘Ze vertelde mij over haar oude ouders in het Oosten van Libanon, die ze elk weekend bezoekt. Isis bevond zich 10 km bij hen vandaan. Dat is nog steeds zo. Men vreest, dat Isis na alle verliezen elders stiekem in Libanon infiltreert.’

‘Heb je nog wel hoop?’, vroeg Ari van Buuren aan Wadiaa. ‘Natùùrlijk heb ik hoop’, zei ze. Zij werkt heel hard aan vredes-educatie. Velen in Libanon voelen zich echter in de rest van de wereld nauwelijks gezien. Wat men daar presteert aan vluchtelingenopvang overtreft verre wat wij doen in Nederland of Duitsland.

Sponsorloop op 3 februari
Hoopdragers als Wadiaa kun je steunen door vluchtelingenkinderen in Bukra Ahla te helpen. Het is ook hulp aan de opvang in de regio. Op zaterdag 3 februari organiseert de werkgroep Bukra Ahla tussen 13.00 en 16.00 uur een sponsorloop in het Sciene Park. Het is een samenwerking met de Lidwinaschool en Restaurant Polder, Science Park 201.

Kinderen in de basisschoolleeftijd mogen meedoen. Aanmeldadres is [email protected] of 06 2310 2012. Je kunt ook een kind sponsoren of op andere wijze bij de sponsorloop helpen.

 

Vorig artikel‘Laat me niet vallen’ van Willy Vlautin
Volgend artikelPredicaat ‘Excellente School’ voor Van Koetsveldschool

1 REACTIE

  1. […] Op zaterdag 18 mei 2019 vindt voor de tweede keer een sponsorloop plaats voor Bukra Ahla. Kinderen (volwassenen mogen natuurlijk ook) kunnen zich laten sponsoren voor hun gelopen rondjes. De Sponsorloop start in restaurant  ‘Polder’, in Science Park (verlengde Kruislaan) om …. uur. Alle kinderen in de basisschool-leeftijd zijn welkom om mee te lopen! Er is een korte route voor de kinderen van 4 – 7 jaar en een lange route voor de kinderen vanaf 8 jaar. Aanmeldadres is: [email protected]  of telefonisch via 06-231.02.012. Waar lopen we voor, waar vragen we geld voor? Dat leest u in dit oude nieuwsbericht. […]