Home Oud Oost 150 jaar De Key: het begon met dubbeltjes…

150 jaar De Key: het begon met dubbeltjes…

1

De woonstichting De Key bestaat 150 jaar. Een geschiedenis die op 2 november 1868 begon met de eerste vorm van zelforganisatie door arbeiders in Nederland. De ‘Dubbeltjespanden’ bij de Mauritskade waren het eerste resultaat.

Elke week een dubbeltje opzij zetten voor een eigen fatsoenlijke woning. Dat deden zo’n 1.400 arbeiders die lid werden van de Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen, de voorganger van woonstichting De Key. De Dubbeltjespanden, die werden opgeleverd in 1870, zijn de eerste sociale woningen van Amsterdam. De 28 panden, met daarin 56 woningen, vormen samen een zijstraatje van de Mauritskade bij het Oosterpark.

In 2012 knapte Woonstichting De Key de woningen grondig op. Ter gelegenheid van deze renovatie, en het 145-jarig bestaan van de panden, ontwierp kunstenares Marjet Wessels Boer een huizenhoge, gemetselde letterbak aan de kop van het straatje.

De Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen is in 1868 opgericht. Doel van de Bouwmaatschappij is goede, betaalbare woningen voor arbeiders te bouwen die vaak in duurbetaalde, verkrotte woningen leven. Het eerste bouwproject zijn de Dubbeltjespanden. De eerste vier panden werden opgeleverd in maart 1872. Door financiële problemen bij de bouwmaatschappij liep de verdere bouw vertraging op. Maar in 1885 zijn de laatste twee panden klaar. De huurprijs bedroeg toen 1,75 gulden per week. De oppervlakte van de woningen is ongeveer 30 vierkante meter.

Na de Dubbeltjespanden
Het bleef niet bij dit eigenzinnige project. In de loop van 150 jaar vond De Key steeds weer een antwoord op de volkshuisvestelijke vragen van die tijd. Zo realiseerde De Key in 1919 de Zaanhof en in 1928 de Coöperatiehof zodat arbeiders konden ontspannen en zichzelf ontwikkelen. De Weesperflat uit 1966 was de eerste studentenflat van Amsterdam, De Key experimenteerde met architectuur op het Dijkgraafsplein (1970) en aanschouwde de weoonstichting het wonder van Bickerseiland in 1982. Nog altijd bouwt De Key bijzondere projecten als Startblok Riekerhaven (2016) een plek waar starters én statushouders samen een community vormen.

1 REACTIE