Home Sport&Fit 17-jarige Jorden van Foreest kampioen NK Schaken

17-jarige Jorden van Foreest kampioen NK Schaken

0

UPDATE  Dimitri Reinderman uit Amsterdam Oost was een van de acht schakers die deze week streden om de titel van het Nederlands Kampioenschap Schaken in het Tropentheater. Reinderman werd in 2013 de Nederlands kampioen. Tijdens dit kampioenschap verscheen echter een nieuwe ster aan het schaakfirmament: de 17-jarige Jorden van Foreest. Tot ieders verbazing won deze NK-debutant in sprankelende stijl het kampioenschap. Hij eindigde boven favorieten als Loek van Wely en Erwin L Ami. Het was Dimitri Reinderman die de jonge kampioen in ronde 4 zijn enige nederlaag van het toernooi wist toe te brengen. Reinderman eindigde met 3 punten uit zeven wedstrijden in de middenmoot.

Beeld Harry Gielen

Zevende ronde

Dimitri Reinderman in de zevende en laatste ronde in de partij tegen Erwin L’Ami.

Zondag  ‘Ik ben een tevreden mens’, zei Dimitri Reinderman na afloop van de zevende ronde, ‘want ik heb sinds mijn kampioenstitel uit 2013 mijn eerste NK-partij weten te winnen!’ Inderdaad, en wat voor een. Hij bezorgde latere toernooiwinnaar Van Foreest zijn enige nederlaag in ronde 4. Een mooie partij van Reinderman, vond ook L Ami.

Wat betreft de partij: Beiden waren het erover eens dat Reinderman de hele partij aan het ‘pressen’ was. Kritiek moment in de tijdnoodfase is 34…g5. Als Reinderman even later 38.Dxb6 had aangedurfd (38…Tb8?, 39.Txe4) had er misschien meer ingezeten. De dameruil op zet 38 zag er erg goed uit, maar L Ami kon het eindspel remise houden.

Zesde ronde

Zaterdag  Remise na een partij waarin het evenwicht niet werkelijk verbroken is. Bok zei na afloop van de partij tegen Reinderman dat hij zijn plan in het eindspel met f5 niet zo goed vond, beter gewoon Toren naar d7 of c7. Op zet 40 miste Bok een minieme kans, Pd2 had wellicht iets meer geboden dan de partijvoortzetting. Bok baalt wel enigszins, het is duidelijk dat hij tijdens dit NK niet helemaal scherp is.

Vijfde ronde

NK Schaken 2016

Vrijdag  Dimitri Reinderman was na de partij nogal opgelucht dat Van den Doel in betere stand geen 18…f4 had gespeeld (in plaats van 18…e4). Dan is wit echt in de problemen. Nu vond Van den Doel het na een tijdje wel genoeg en was met remise tevreden.

Vierde ronde

Donderdag  Dimitri Reinderman heeft in de vierde ronde van NK Schaken voor een daverende verrassing gezorgd. Reinderman versloeg de koploper van het klassement: de 17-jarige NK-debutant Jorden van Foreest die met een ongelofelijke drie uit drie de leiding had genomen. Van Foreest is duidelijk de man in vorm. Reinderman, zelf de hekkensluiter met maar een half punt, had ook nog zwart.

Van Foreest leek uit de opening wat beter te staan en offerde op zet vijftien een ‘kwaliteit’ (=toren tegen een loper of paard). In de commentaarzaal dacht iedereen dat dat wel tot winst zou leiden, Van Foreest heeft deze week al meer diepzinnige offers laten zien. Maar Reinderman “verdedigde koelbloedig als in zijn jonge jaren” aldus de commentator, grootmeester Paul van der Sterren. Hij veroverde langzaam het initiatief en boekte een mooie overwinning.

Met die overwinning heeft Reinderman het klassement bij de heren weer helemaal opengegooid. De spanning is terug. Van Foreest staat ook na zijn nederlaag nog steeds bovenaan, maar twee achtervolgers zijn tot een half punt genaderd. Een daarvan is Loek van Wely, met 43 jaar aan misschien zijn laatste NK bezig, en al zevenmaal eerder kampioen. Van Wely zal gebrand zijn op de titel en het onderling duel met Van Foreest staat voor zaterdag 27 augustus op het programma.

Derde ronde

NK Schaken 2016

Woensdag  De derde ronde van het NK Schaken zal Dimitri Reinderman nog wel eens in zijn nachtmerries achtervolgen. Hij zette met wit tegen Jan Werle een redelijke normale partij in. Maar zoals hij zelf bekende: “vlak na de opening vergat ik even de schaakregels, toen stond ik opeens verloren”. Dat was met zijn zestiende zet (16. Pd4) en inderdaad: het was meteen voorbij. Reinderman bedoelde dat hij in die stelling even vergeten was dat zijn tegenstander gewoon lang kon rokeren: optisch een hele rare zet, dus makkelijk over het hoofd te zien, maar wel winnend dus.

Overigens gebeurde er bij de dames vandaag nog een ongelukje: Arlette van Weersel wisselde in haar hoofd de zetten om, waardoor ze al op zet tien een heel stuk weggaf en meteen mocht opgeven. Zou de temperatuur vandaag toch een kleine rol gespeeld hebben? Dat kan eigenlijk niet: juist met deze hitte geeft de sterke zaalkoeling met airconditioning eigenlijk precies de goede temperatuur. Want op maandag moesten de spelers nog een trui aan in de zaal.

Eerste en tweede ronde

Dimitri Reinderman in de partij tegen Sipke Ernst.

Maandag en dinsdag  Het NK vindt voor het eerst plaats in het Tropentheater (ingang links naast het Tropenmuseum), dat is voor Reinderman als bewoner van Oost ongeveer op loopafstand. Het ‘thuisvoordeel’ heeft hem echter totnutoe weinig gebracht.

In de eerste ronde kwam hij met wit tegen Sipke Ernst toch een beetje in de problemen. Het werd uiteindelijk remise. ‘Zo, de nul is eraf’, kwam Reinderman ontspannen de perskamer binnen.

Maar zo vrolijk zal hij na de tweede speeldag niet geweest zijn. Hij moest het met zwart opnemen tegen de grootste kanshebber op de titel: Loek van Wely. Van Wely heeft niet alleen al zeven NK-titels op zijn naam (!), maar ook verreweg de hoogste rating (=uitdrukking van speelsterkte) van het deelnemersveld. En inderdaad werd Reinderman met zwart in een wat passieve stelling gebracht, waar Van Wely na een paar uur manoevreren opeens als een mes doorheen sneed. Dat zijn geen leuke nederlagen. Maar in de vijf rondes die nog komen, kan er natuurlijk nog van alles gebeuren.