Home Overzicht Nieuw QO hotel in Amstelkwartier vol van circulariteit en duurzaamheid

Nieuw QO hotel in Amstelkwartier vol van circulariteit en duurzaamheid

0

Vandaag is een nieuw hotel geopend in het Amstelkwartier. QO is een luxe hotel waar circulariteit en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Op het dak staat een kas waarin op verantwoorde wijze groenten en vissen worden gekweekt, de gevel beweegt en energie wordt op veel manieren bespaard. In het restaurant en in de bar is de buurt welkom.

QO is er niet alleen voor de hotelgasten, maar ook voor de buurt. Op de begane grond van het gebouw komt ‘Dutch Eatery’ Persijn, waar de vernieuwende Hollandse keuken centraal staat. Op de 21e verdieping heb je vanuit de bar Juniper & Kin een prachtig panoramisch uitzicht over Amsterdam. Hier kan men straks genieten van heerlijke cocktails in combinatie met een selectie van kleinere gerechten.

Kas op het dak
Een deel van de kruiden, groenten, fruit en zelfs vis, komt uit de eigen kas op het dak. Dat is een unieke ruimte die inspeelt op de trend van ‘urban farming’. De hightech kas maakt gebruik van de nieuwste technologieën. In het vrijwel circulaire aquaponics systeem, scheiden de vissen voedingsstoffen uit die een biologische voedselbron voor de planten vormen en de planten zuiveren het water voor de vissen.

Luxe en duurzaamheid hand in hand
‘We willen dat het QO anders is dan andere lifestylebestemmingen’, zegt Inge van Weert, General Manager van het hotel. ‘Een compromis tussen luxe en duurzaamheid zou niet nodig moeten zijn. Sterker nog, wij willen laten zien dat deze goed hand in hand kunnen gaan. Daarom zijn we tot het uiterste gegaan om ervoor te zorgen dat elk element van het QO niet alleen duurzaam en circulair goed doordacht is, maar ook bijdraagt aan het plezier, de sfeer en de energie die we de gasten in ons hotel willen laten beleven.’

Het QO is voorzien van een grijswatersysteem om het afvalwater aanzienlijk te beperken. Dit betekent dat de afvoeren van de douches en wasbakken aangesloten zijn op het systeem in de kelder. Daar wordt het grijs water gefilterd en vervolgens hergebruikt voor toiletspoeling.

Bewegende gevel
Een van de meest zichtbare circulaire elementen van de 21 verdiepingen tellende ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de  276 hotelkamers en 12 suites altijd op een aangename temperatuur blijven. Deze revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor aanzienlijk minder energieverbruik voor verwarming en koeling.

Energieopslag onder de grond
Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel weer op te warmen als de temperatuur weer daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond, en het feit dat alle installaties in het midden van het gebouw geplaatst zijn, ervoor dat ruim 80 procent van de lichtvoorziening in het gebouw van natuurlijk daglicht komt en er met name overdag minimale elektrische verlichting nodig is.

In ‘Dutch Eatery’ Persijn staat de vernieuwende Hollandse keuken centraal.