Home Nieuws uit Artis 19de-eeuwse getraliede roofdieren galerij van Artis verleden tijd

19de-eeuwse getraliede roofdieren galerij van Artis verleden tijd

0
Artis neemt afscheid van de Roofdierengalerij uit 1859. Artis-directeur Haig Balian geeft het startsein voor de sloop. | Foto's Robin Utrecht.

Directeur Haig Balian van Artis gaf vandaag het startsein voor de sloop van de Roofdierengalerij. Met de sloop neemt Artis definitief afscheid van één van de oudste dierenverblijven in het park. Een afscheid van een stuk cultuurgeschiedenis en de oude manier van dieren houden. In lijn met het ingrijpende vernieuwingsproces van Natura Artis Magistra, wordt meer ruimte gecreëerd voor dieren en planten, voor educatie en erfgoed en een nieuwe museale traditie met Micropia.

Onder grote belangstelling ging de grijper in de Roofdierengalerij van Artis. Haig Balian: ‘De galerij stamt uit de 19de eeuw, een tijd waarin andere opvattingen heersten op het gebied van dierenwelzijn, architectuur en tuininrichting. Zowel deze opvattingen als het gebouw zelf zijn sterk verouderd. De sloop van dit verblijf is een van de mijlpalen in ons vernieuwingsproces en symboliseert het definitieve afscheid van het oude Artis met de traditionele getraliede verblijven.’

Katachtige roofdieren in Artis
Al sinds de oprichting in 1838 verblijven er katachtigen in Artis. Historisch gezien vormen deze dieren een centraal aandachtspunt in de collectie. Katachtigen werden gezien als de kroon in de schepping en als de meest gevaarlijke diersoort. Ze stonden symbool voor de wildernis en het contrast met de menselijke beschaving.

De Roofdierengalerij
De Roofdierengalerij is het eerste Artis-bouwwerk van de 19de eeuwse ‘huis’-architect G.B. Salm (1831-1897) en werd in 1859 in gebruik genomen. In die tijd bouwde Natura Artis Magistra aan een systematische collectie van levende dieren en planten. In die geest werd de Roofdierengalerij vormgegeven.

Liefde en zorg voor de natuur
In een wereld waar een fragiele relatie bestaat tussen natuur en mens, wil Artis liefde en zorg voor de natuur stimuleren en uitgroeien tot een toonaangevend instituut op dit gebied. Daarom is Natura Artis Magistra 12 jaar geleden begonnen met een ingrijpend vernieuwingsproces. Om dat mogelijk te maken is er een plan gemaakt, opdat Artis ook in de toekomst haar maatschappelijke taken kan vervullen, onder de noemer: Artis Vernieuwt. Met de grootschalige vernieuwing van Artis wordt meer ruimte voor dieren, planten, microben, educatie en erfgoed gecreëerd. Met de sloop van de Roofdierengalerij bereikt Artis een volgende mijlpaal