Home Groen Bijen maken weer onderdeel uit van bijzonder kunstwerk

Bijen maken weer onderdeel uit van bijzonder kunstwerk

0

Het kunstwerk ‘Voor de Bijen’ bij het Rietlandpark wordt na jarenlange leegstand weer bevolkt. Imker en buurtbewoner Erik van Rosmalen brengt op 25 juni twee bijenvolken terug in de bijenkasten. Kunstenaar Frank Mandersloot is verheugd dat het kunstwerk waar hij 9 jaar aan gewerkt heeft weer tot leven komt.

‘Voor de Bijen’ staat op een plaats die niet onmiddellijk met honingbijen wordt geassocieerd. Het bestaat uit vier reusachtige, bovenop elkaar gestapelde tafels. Onder de bovenste tafel hangt een stalen rooster met daarop bijenkasten. Stadsecologen hebben in de buurt beplanting aangelegd waar de insecten nectar vandaan kunnen halen.

Grote kans van slagen
Imkervereniging Waterland heeft tot 2013 jarenlang bijen gehouden in de korven, met wisselend succes. Of de volkeren het uiteindelijk niet hebben gered vanwege de grote hoogte, de wind of te weinig groen is niet duidelijk. Erik van Rosmalen is positief over de slagingskans. Hij plaatst de nieuwe volkeren uit voorzorg in kunststof kasten, die een plaats krijgen tussen de oorspronkelijke houten kasten. Hierin vangen de bijen minder wind.

Vier tafels
Op het drukke verkeersknooppunt van het Rietlandpark staan de vier tafels die onderdeel uitmaken van ‘Voor de Bijen’ van Frank Mandersloot. Als je afdaalt naar de tramhalte blijkt het geheel te zijn gebouwd op nóg een tafel die onderdeel uitmaakt van het wegdek. En zelfs dat is eigenlijk niet de basis, want historisch Amsterdam is gebouwd op palen die haar overeind houden in de drassige ondergrond: een soort grote tafel.

Dertig duizend bijen
‘Voor de bijen’ borduurt voort op dit beeld. Mandersloot kreeg de opdracht een kunstwerk te maken dat verwijst naar het verkeersknooppunt waarop het staat. De tafels klimmen over elkaar heen in de richtingen van auto’s, fietsers, trein en tram om te wijzen op de ruimtelijkheid van de verder zo zakelijke omgeving. Om de beweging nog meer kracht bij te zetten, werd er in het kunstwerk een bijenvolk van dertigduizend bijen gehuisvest dat zich bij de verkeersstromen voegde.

Public Art Manifestatie
Het plaatsen van de bijenvolken in ‘Voor de Bijen’ valt samen met de Public Art Manifestatie die deze zomer wordt georganiseerd. In de zeven stadsdelen zijn bijzondere routes uitgestippeld, die voeren langs markante bestaande kunstwerken, nieuwe (tijdelijke) kunst én interessante kunstinstellingen. Voor de Bijen maakt onderdeel uit van de Oost-route.