Home Eten&Drinken Wildplukspecial: duizendblad, linde en zevenblad

Wildplukspecial: duizendblad, linde en zevenblad

0
Hartvormig blad en bloesem van Hollandse linde.

Het plukken en eten van planten uit de natuur, dat is wildplukken. Wildplukken is een ontdekkingsreis door de natuur in je buurt. Je krijgt meer oog voor wat er in welke jaargetijden groeit en bloeit en je ervaart hoe de planten en vruchten smaken. In de wildplukspecials lichten we steeds één of meerdere eetbare planten, bloemen of vruchten toe. Te beginnen met de linde, zevenblad en duizendblad.

Tekst Kirsten de Wit | Foto’s Hans van den Bosch

Lindeboom

De lindeboom (Tilia) wordt zeker 25 meter hoog en is in zijn natuurlijke vorm koepelvormig, met hartvormige bladeren. De bloesems zijn trosjes kleine, lichtgele bloemetjes met langwerpige schutbladen. Er zijn ongeveer 25 soorten lindebomen. In Nederland zie je vaak de Zomerlinde (grootbladig), Winterlinde (kleinbladig), Hollandse linde (een kruising) en Zilverlinde (onderzijde blad is zilvergrijs).

Winterlinde op het Afrikanerplein.

De meeste lindes zijn aangeplant als laan, maar ook wel als losstaande boom, vaak geplant bij bijzondere gelegenheden. Dan staan ze meestal op pleintjes met een bankje eronder. Dit laatste is best raar, want onder lindebomen druipt het vaak doordat bladluizen plakkerig vocht afscheiden. In Amsterdam Oost vindt je ze onder andere in park Frankendael, langs de Nobelweg en op het Afrikanerplein. De Lindelaan in park Frankendael is geplant in 1870. De oudste linde in Nederland wordt geschat op 350 tot 500 jaar oud. De linde bloeit in juni en juli.

Van lindebloesem kun je lekkere, iets zoete thee zetten. Aan lindebloesem worden allerlei gezondheidseffecten toegeschreven. De belangrijkste zijn dat het vochtafdrijvend is, de afweer versterkt, rustgevend is en helpt bij maag-darmklachten en krampen.

Lekker is om door de thee wat lindehoning te doen. Honingbijen vliegen massaal op de lindebloesems. Lindehoning herken je aan de lichte muntgeur- en smaak. Als je zomerhoning koopt bij een imker of natuurwinkel bestaat dat vaak voor een groot deel uit lindehoning. In deze tijd van het jaar is linde namelijk één van de belangrijkste drachtplanten (planten waar bijen graag op vliegen).

Lindebloesemthee

Verzamel de trosjes bloesems en schutbladen als ze in volle bloei staan. Verspreid ze op een grote schaal in een goed geventileerde kamer. Laat ze twee tot drie weken liggen. Als je geen geduld hebt kun je ook van verse lindebloesems thee zetten.

Ingrediënten
4 eetlepels verse of 1 eetlepel gedroogde lindebloesems
250 ml water

Overgiet de bloesems met kokend water. Laat 10 minuten trekken. Zoet zo nodig met honing.

Groepje zevenblad.

Zevenblad

Zevenblad: de schrik van elke tuin. ‘Als je het éénmaal hebt, raak je het niet meer kwijt,’ zegt men. Krijg je het in een tuin met veel geduld nog wel weg, in parken is het wijd verbreid. Bijvoorbeeld in Park Frankendael of het Oosterpark. Je hoeft niet je best te doen om het te vinden. Houdt er wel rekening mee dat er in parken door honden op de planten geplast kan zijn. Zoek dus een plekje waarvan je zeker weet dat er geen hondjes zijn geweest. Wel zo fris!

De plant groeit meestal op beschaduwde plaatsen. Vandaar dat de bosachtige zones van parken favoriet zijn. De plant wordt 60 tot 90 cm hoog en dankt zijn naam aan de bladeren die bestaan uit zeven blaadjes. De bloemen van zevenblad vormen een wit schermpje. De plant bloeit van mei tot en met augustus. Alles wat je met spinazie doet kun je ook met zevenblad doen. Je kunt het eten als gekookte bladgroente, of mengen door soep of stoofschotel, als vulling in een bladerdeegtasje of drogen als peterselie. Rauw door de sla kun je het alleen vroeg in het seizoen (maart-april) eten als de blaadjes nog jong zijn.

Zevenblad is erg gezond. Het bevat vitamine C, kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur en caroteen. Er wordt gezegd dat het kan helpen bij jicht en reuma. De Latijnse naam, Aegipodium podagraria, verwijst hiernaar. Podagra betekent namelijk jicht.

Zevenbladpesto

Ingrediënten
2 handen zevenbladblaadjes
2 tot 3 tenen knoflook
50 gram pijnboompitten
150 ml olijfolie
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
snufje zout

Scheur de zevenbladblaadjes fijn. Maak alle ingrediënten met een blender of staafmixer fijn. Vind je het te droog of te grof, voeg dan wat extra olijfolie toe.
In een schone pot is de zevenbladpesto in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Lekker voor bij de pasta!

Duizendblad.

Duizendblad

Duizendblad (Achillea millefolium) is een erg algemene plant, die je vooral kunt vinden in bloemrijke grasvelden en bermen. Als de grasvelden gemaaid zijn vind je alleen de bladeren. Het blad is heel fijn vertakt en bestaat uit allemaal kleine blaadjes. De plant bloeit in crèmewitte tot lichtroze platte bloemhoofdjes die samen een bloemscherm vormen. In Oost ben ik het tegengekomen in het wilde grasveld in park Frankendael, maar ook groeit het in een buurtmoestuintje in de Transvaalbuurt.

Duizendblad smaakt sterk kruidig en heeft een scherpe geur. Als je de bladeren stuk wrijft komt er een kamferachtige geur vrij. Daarom werd er vroeger snuiftabak van gemaakt. Doordat de blaadjes bitterstoffen bevatten werd het in sommige landen gebruikt om hop te vervangen bij het brouwen van bier. Het blad kun je verwerken in soepen, sauzen, salades en omeletten. Je kunt het ook op een boterham met kaas doen. Van de bladeren kun je ook thee zetten. Lekker met wat citroen en honing erbij. Het doet enigszins denken aan groene thee. De blaadjes zijn jong het lekkerst. Later worden ze wat bitterder en harder, maar zijn ze kleingehakt nog goed te gebruiken. Met de bloemen, die een wat bittere, peperige en zoutige smaak hebben, kun je gerechten op smaak brengen.

De thee van duizendblad kan helpen bij spijsverteringsproblemen. De oliën uit de plant hebben een desinfecterende en ontstekingsremmende werking, waardoor het wondgenezing bevordert en bloedingen stelpt. Je moet de bladeren dan kneuzen of erop kauwen en op de wond leggen. Bij een bloedneus kun je wat gekneusde bladeren in je neus doen. Raar maar waar. De plant bevat ook stoffen die lijken op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Het kan daardoor helpen bij hormonale vrouwenklachten.

Roerei met duizendblad

Ingrediënten (4 personen)
handvol jonge blaadjes en bloemen van duizendblad
4 eieren
2 eetlepels melk
peper
zout
15 gram boter
olie
paar sneden brood

 Vind je alleen ouder, wat taaier blad, gebruik dan alleen de bloemen voor dit recept. Was de blaadjes en trek ze van de nerven. Maak de bloemknopjes los. Klop de eieren met de melk, peper en zout. Smoor de blaadjes met de bloemetjes in de boter of de olie. Doe het eimengsel erbij. Roer het eimengsel regelmatig los tot het wat gestold is, maar niet helemaal. Serveer met geroosterd brood.