Home Kunst De maskers aan de ‘Tree of Life’ in Oostblok, theater én eetlokaal

De maskers aan de ‘Tree of Life’ in Oostblok, theater én eetlokaal

0

Het onlangs vernieuwde Theater Oostblok laat zich meteen al van haar nieuwe kant zien met een interactieve versie van het klassieke Antigone en haalt de sociale rol van theater van het oude Griekenland terug. Voorafgaand een shared dining, in het theater én eetlokaal.

Oost is divers en net de wereld in het klein. Theater Oostblok is net zo, een klein theater voor de wereld om ons heen. Er wordt geprogrammeerd vanuit de buurt en de stad, maar ook internationaal. Zo speelt op 28 en 29 september ‘Theandric – teatro non-violento’ uit Sardinië een moderne en interactieve versie van het klassieke Antigone.

The Tree of Life
In Sophocle’s klassieke tragedie, komen en gaan spelers met een masker op. In deze nieuwe versie verschijnt slechts één actrice op het toneel, in de rol van een dominee van een theatraal collectief ritueel, maar het belang van het masker wordt behouden én verbeterd. Op de achtergrond hangen de maskers van de karakters aan een boom, the Tree of Life, gereed om opgezet te worden.

Pad van meditatie
Het publiek wordt direct meegenomen in de mimesis en beleeft het tragedie van dichtbij. De toeschouwers bewegen mee op het toneel. In verscheurende conflicten en het ontdekken van geluk, doen zij actief mee en volgen een pad van meditatie. Zo zíen zij niet alleen Antigone, Creon, Haemon en Tiresias, maar worden zij ze ook zelf.

Vreedzame oplossingen vinden
In de personages van Antigone schuilt geen goed of kwaad. Het masker dient als gereedschap om mensen hun gedrag te onderzoeken. Met het doel conflicten te ontrafelen en vreedzame oplossingen te vinden haalt Theandric – teatro non-violento met ‘Antigone on Antigone’ de sociale rol van theater van het oude Griekenland terug.

Week tegen de eenzaamheid
Niet alleen de voorstelling heeft een sociaal uitgangspunt. Als onderdeel van Cultuur Connectie Oost organiseert Theater Oostblok in samenwerking met Stichting Meevaart, Nederlands Philharmonisch Orkest, Studio/K en toneelgroep De Gasten een gezamenlijk programma rondom de Week tegen de eenzaamheid van 27 september t/m 6 oktober in Oost. Graag nodigen we je uit om connectie te maken tijdens deze week. Daarom serveren we voorafgaand aan de voorstelling een shared dinner in ons Eetlokaal, met hints uit de keuken van Sardinië. Schuif aan tafel voor € 15,00, proef de specialiteiten van de chef en ontmoet elkaar in Theater Oostblok en eetlokaal.

Antigone on Antigone- Theandric (Sardinië)
donderdag 27 en vrijdag 28 september om 20.00 uur.
€ 13,00/€ 9,00, verkrijgbaar op www.oostblok.nl (online met € 2,00 korting)
Shared dinner van 18.00 tot 20.00 uur
€ 15,00 reserveren via [email protected]

Theater Oostblok en eetlokaal, Sajetplein 39