Home BoekvandeWeek ‘Wanneer het water breekt’ van Chris de Stoop

‘Wanneer het water breekt’ van Chris de Stoop

0

39 Onlangs verscheen er wederom een bijzondere en aangrijpende vertelling van de hand van de Vlaamse schrijver en onderzoeksjournalist Chris de Stoop.

Wanneer het water breekt vertelt het verhaal van verschillende mensen die ooit op één bepaalde boot als vluchteling vanuit Vietnam in België zijn terecht gekomen. De focus in zijn nieuwe boek ligt vooral op visser Hung en zijn dochter Quyen. Chris de Stoop volgt Hung en zijn gezin al jaren. Ze kwamen terecht in het Vlaamse Wichelen. Hung kon er als boeddhist hulpkoster worden in de katholieke kerk. Zijn dochter Quyen bouwde een zeer succesvol restaurant in Brussel op. De Stoop ging met Hung en zijn dochter terug naar Vietnam.

Stukje bij beetje reconstrueert hij aan de hand van verschillende getuigenissen het verhaal van hun vlucht en hoe het de meesten in het leven is vergaan. Hoe herinneren zij hun vlucht, hoe gaan ze om met hun verleden en wisten ze te aarden in hun nieuwe land? Wat betekende de vlucht van gezinsleden voor de achterblijvers? Relevante vragen met betrekking tot de huidige vluchtelingen- en migratieproblematiek en waarop uiteraard niet eenduidig een antwoord is te geven. Wanneer het water breekt is een boek dat getuigt van een grote betrokkenheid van de schrijver en stemt tot nadenken.

_____

Wanneer het water breekt is geschreven door Chris de Stoop
en verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145