Home BoekvandeWeek Jaap Robben: ‘Zomervacht’

Jaap Robben: ‘Zomervacht’

0

45 De dertienjarige Brian woont na de scheiding van zijn ouders met zijn vader Maurice in een caravan op een industrieterrein. Zijn gehandicapte broertje Lucien woont in eerste instantie bij zijn moeder en haar nieuwe man, maar is uiteindelijk terechtgekomen in een verzorgingstehuis.

Vader Maurice kan nauwelijks zijn hoofd boven water houden en scharrelt via schimmige handeltjes en dealtjes zijn geld bij elkaar. Maar het is nooit voldoende. Hij zit dik in de schulden en zijn even louche huisbazen hijgen hem voortdurend in zijn nek.

Maar dan gloort er hoop. Het tehuis waar Lucien woont, wordt drastisch verbouwd en de bewoners moeten tijdelijk elders worden ondergebracht. Maurice ziet mogelijkheden: degene die de verzorging van Lucien op zich neemt, wordt hiervoor ruim beloond. En hij is immers Luciens vader, waar kan de jongen beter terecht dan bij zijn bloedeigen familie..
Voor de zekerheid verzwijgt hij zijn erbarmelijke woonomgeving voor de directie van het tehuis. En het lijkt hem ook niet verstandig om zijn twee huisbazen van het bezoek van Lucien op de hoogte te stellen.

Intussen heeft er een nieuwe huurder zijn intrek genomen in een van de gammele caravans die op het terrein staat.

Brian manoeuvreert zich vol inzet tussen een opeenvolging van hopeloze situaties door en blijft ondanks alles,  loyaal aan zijn familie. Dat hij zich zijn vakantie heel anders heeft voorgesteld – nou ja, dingen gaan zoals ze gaan. En zijn vader is zijn vader en Lucien zijn grote broer.

Jaap Robben heeft van Brian een kleine held gemaakt.

Een stille, sympathieke, hardwerkende held die zonder ingewikkeld te doen de dingen doet die hij nou eenmaal moet doen.

Dat maakt dit boek zo fijn.

_____

Zomervacht is geschreven door Jaap Robben, verschenen bij De Geus
Carel van Pampus
is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303