Home Overzicht Gräns, absurd, duister sprookje over grenswacht

Gräns, absurd, duister sprookje over grenswacht

0

De komende dagen kun je bij Kriterion in de Roetersstraat weer terecht voor een aantal mooie films. Gräns gaat in première. Het is een absurd, duister sprookje over Tina, een waardevolle kracht bij de grenswacht. Ze is in staat gevoelens als schuld, schaamte en angst te ruiken, en zo pikt ze moeiteloos smokkelaars uit de menigte. Vanaf donderdag draait Gräns in Kriterion.

Zaterdagnacht vertoont Kriterion voor de tweede keer The Tribe, een indringende film over een kil internaat voor doven, waarin geen woord gesproken wordt, maar wel enorm onder de huid kruipt.

De nieuwe KinderKlassieker is Matilda uit 1996, een verfilming van het boek van Roald Dahl door Danny DeVito. Matilda is een klein, maar geniaal meisje. Op haar vierde leest ze al de klassiekers uit de wereldliteratuur. Haar ouders vinden haar maar lastig en raar. Eindelijk mag Matilda naar school, waar ze een juf treft die haar wél begrijpt en die het zelf ook niet makkelijk heeft. Samen nemen ze het op tegen het gemene schoolhoofd.

Maandag vertoont Kriterion niet één maar twee Moderne Klassiekers, of zijn het er anderhalf? Michael Haneke maakte in 1997 Funny Games, een kritiek op de verheerlijking van geweld in film. Omdat hij wilde dat zijn film aan zou slaan in de VS, maakte hij een decennium later precies dezelfde film, met Amerikaanse cast: Funny Games U.S.. En waarom zouden we die niet achter elkaar vertonen, het is ten slotte onderdeel van de meta-maand!

Tehran Taboo is een animatiefilm waarin de levens van drie vrouwen en een jonge man elkaar kruisen in de schizofrene samenleving van de Iraanse hoofdstad Teheran. De screening is onderdeel van Movies that Matter on Tour.

In de Agenda lees je meer over de verschillende programma’s.