Home Kunst Catharina’s en Amalia’s mogen gratis naar Classic Beauties in Hermitage

Catharina’s en Amalia’s mogen gratis naar Classic Beauties in Hermitage

0
Classic Beauties in de Hermitage. Foto Evert Elzinga.

Iedereen die Catharina of Amalia heet krijgt op vrijdag 7 december gratis toegang tot de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage. Dat is ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van Catharina-Amalia, Prinses van Oranje.

Foto Evert Elzinga

Uit gegevens van het Meertens Instituut van de Koninklijke Academie van Wetenschappen blijkt dat in Nederland ruim 85.000 Catharina’s en bijna 500 Amalia’s wonen. Zij, maar ook iedereen met een daarvan afgeleide voornaam, zoals Katja, Kate, Amelia of Amelie, zijn op deze dag van harte welkom. De Hermitage draagt de koninklijke familie een warm hart toe en feliciteert met deze actie de jarige kroonprinses. Koning Willem-Alexander was als Prins van Oranje beschermheer van de Hermitage Amsterdam. Hij en Catharina-Amalia zijn verre nazaten van de Russische tsarina Catharina de Grote.

Gratis entreeticket
Voor iedereen die de naam Catharina, Amalia of een daarvan afgeleide voornaam draagt is een gratis entreeticket voor Classic Beauties verkrijgbaar aan de kassa op vertoon van een geldig legitimatiebewijs, waar de eerste voornaam op staat vermeld. Deze actie is alleen geldig op vrijdag 7 december 2018.

Neoclassicistische kunst
In de tentoonstelling Classic Beauties maak je een Grand Tour langs de beste voorbeelden van neoclassicistische kunst uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg. In het midden van de achttiende eeuw kreeg het menselijk lichaam in de kunst een nieuwe dimensie door de beelden die aan de oppervlakte kwamen tijdens spectaculaire opgravingen in Italië. Beeldhouwers als Canova streefden naar de ultieme perfectie: nóg beter dan het ideaal van de Grieken en Romeinen. Schilders als Mengs, Kauffman en Batoni verbeeldden mythologische onderwerpen. Veel kunstenaars en welgestelde jongeren gingen naar Italië om de bronnen van inspiratie op te zoeken. Classic Beauties is nog te zien tot en met 13 januari.