Home Duurzaam Hoofdprijs ‘IJburg Schoon’ voor Lee van basisschool Poseidon

Hoofdprijs ‘IJburg Schoon’ voor Lee van basisschool Poseidon

0

In een gezellige opgewonden sfeer wachtten een stuk of zeventig kinderen van zes IJburgse basisscholen in spanning op de uitslag van de grote designwedstrijd van ‘IJburg Schoon’. Samen met leerlingen van IJburg College 2 bogen ze zich over de vraag hoe we IJburg weer schoon kunnen maken. Ingehouden adem toen de gebiedscommissieleden Fenna Swart, Philip Monas en Frans van Vliet de winnende ontwerpen onthulden. De hoofdprijs was voor Lee van basisschool Poseidon.

Foto’s Kees Hoogeveen en Lieneke Koornstra

Het design van Lee is inmiddels te zien op een groot steigerdoek bij de afslag van de Ringweg A10. De jury beoordeelde het niet alleen als een prachtig design dat de eenvoud laat zien van hoe we met afval moeten omgaan, maar stelde ook dat Nijntje jaloers zou zijn.

Scholieren wijzen designs aan die een bord krijgen op IJburg

Coco en Jury van Montessori Steigereiland wisten veruit de meeste stemmen te verzamelen, 233 in totaal. Dankzij deze knappe prestatie sleepten zij de publieksprijs in de wacht. Hun design krijgt een plekje in de directe omgeving van hun school. Groep 6A van basisschool De Zuiderzee oogstte 156 stemmen. Het ontwerp van deze leerlingen is gericht op het voorkomen van zwerfafval in de voetbalkooi, vlakbij hun school en krijgt dan ook daar een bord.

Winnaar voor basisschool Poseidon werden Kaan en Tobias. Hun design dat breed inzetbaar is, laat aan duidelijkheid niets te wensen over: geen afval in het gras maar in de afvalbak. Paul won voor Laterna Magica. Hij verwerkte de vraag ’Iets in de prullenbak gooien, hoe moeilijk is het?’ in zijn design. Het winnende design van Olympus is een mix van twee ontwerpen van Romaisa en Azra. De kunstige letters waarin Azra schreef: ’Geen afval op straat’, zijn verwerkt boven de vrolijke afvalemmer die Romaisa voor dit doel tekende.

De gemeente stelde acht borden beschikbaar. Daardoor kon de jury drie extra prijzen uitdelen. Cas en Samuel van Laterna Magica brachten met hun design duidelijk in beeld wat de gevolgen ervan zijn als afval in het water belandt. Dit design wordt volgend jaar geplaatst op het strand van het Strandeiland.

De laatste twee prijzen gingen allebei naar leerlingen van Montessori Steigereiland. De jury vond het design van Isa en Cato waarbij zowel land en water in beeld zijn gebracht, helemaal passen bij IJburg. Ook de uitnodiging ’Draag bij aan een betere wereld’ kon op brede instemming rekenen. Niet alleen met hun fleurige design maar ook met hun Loesje-waardige spreuk ’Laat de dieren niet sterven door het afval dat jij laat zwerven’ verwierven Lou en Rivka de meerderheid van de stemmen binnen de jury. Het applaus liet niet op zich wachten.

Tot slot ontvingen alle docenten van de deelnemende scholen namens de Stichting Natuurlijk IJburg waar de projectgroep IJburg Schoon onder valt, een exemplaar van het boek De Windkapers . Daarna was er gelegenheid om onder het genot van een drankje de tijdelijke expositie van alle designs te bekijken.

De organisatoren van deze designwedstrijd, Jerry van den Broeke, van de projectgroep IJburg Schoon, en Marije van der Vlis, lerares en projectcoördinator bij IJburg College 2, pakken graag opnieuw de handschoen op om in 2019 een soortgelijk project te starten.