Home Overzicht Warme expressie tijdens Flamenco Biënnale langs het IJ

Warme expressie tijdens Flamenco Biënnale langs het IJ

0

Dankzij de zevende editie van de Flamenco Biënnale worden januari en februari toch nog warme maanden. Ter gelegenheid van het festival presenteert het Bimhuis maar liefst vijf bijzondere concerten. In Muziekgebouw aan ’t IJ geniet je drie dagen lang van hedendaagse flamencokunst met de internationale flamencotop, spannende muzikale dwarsverbanden en premières.

Flamenco op het scherpst van de snede, ritmes die ontroeren, raken en ontregelen. Dát is de Flamenco Biënnale. Ook deze editie biedt de Biënnale weer een verrassende staalkaart van de hedendaagse flamencokunst, met voorstellingen en concerten waarin de oude traditie in spannende dwarsverbanden verschijnt en allianties aangaat met hedendaagse dans en muziek, jazz, klassiek, barok, oosterse muziek. Prikkelende en gevarieerde voorstellingen, omlijst door een inspirerend contextprogramma met masterclasses en workshops, lezingen, artists talks, films en zelfs flamenco-yogalessen.

In het Bimhuis trapt de anarchistische, charismatische zangeres Rosario La Tremendita af, gevolgd door de Bolita Big Band. Tijdens het Flamenco Biënnale matinee verrast toptalent van eigen bodem. Begin februari ontroeren het Sergio de Lópe Quintet en het David Carmona Trio met hun mixes van flamenco en andere muziekstijlen.

In Muziekgebouw aan ’t IJ geeft Flamenco Envisioned een verrassende dialoog tussen traditionele flamenco en klassieke muziek van deze tijd. Het Spaanse kamermuziekensemble Trio Arbós nodigde flamencozanger Rafael de Utrera en vijf hedendaagse componisten uit om een nieuwe flamenco klankwereld te maken. Te zien op 3 februari.

Klassiek en flamenco, Oost en West komen op 1 februari sprankelend samen in het nieuwe programma van Accademia del Piacere. Oude romances (balladen) klinken via de stemmen van de Tunesische zangeres Ghalia Benali en de Spaanse sopraan Marivi Blasco.

Met artiesten als Dani de Morón (1981) kan de flamenco nog heel lang vooruit. Geboren en getogen in gitaarstad bij uitstek, het Zuid-Spaanse Morón de la Frontera, heeft deze uitzonderlijke gitarist de traditionele alzapúa (de duim op de lage snaren) als vanzelfsprekend in zijn vingers.Op 3 februari in Muziekgebouw aan ’t IJ.

De Flamenco Biënnale Nederland van 18 januari tot en met 10 februari onder meer in Muziekgebouw aan ’t IJ en Bimhuis.