Home Lezen en schrijven Honderd jaar Oba, honderd dagen feest

Honderd jaar Oba, honderd dagen feest

0

De Oba bestaat 100 jaar. Op 8 februari start een feestperiode van 100 dagen. Een karavaan met gratis voorstellingen, muziek, theater, taal- en jeugdactiviteiten doet alle stadsdelen aan en komt begin april naar Oost. Alle basisschoolkinderen (groep 3 t/m 8)ontvangen het doeboek ‘Hoe word je een super-Amsterdammer?‘ Oba-kinderdirecteur Lucy Ibrahim reikt bij de staart van de feestperiode het eerste exemplaar uit aan Prinses Laurentien.

Nog een boek, je kunt natuurlijk niet anders verwachten, maar dan over de geschiedenis van 100 jaar openbare bibliotheek in Amsterdam. Het boek laat zien hoe nauw het verhaal van de Oba is verbonden met de geschiedenis van de stad. Het jubileumboek is voor € 19,99 te koop bij verschillende Amsterdamse boekhandels, online en vanaf 8 februari onder meer bij de Oba’s Oosterdok en Javaplein. En, et boek is natuurlijk ook te leen bij de Oba.

De Oba werd in 1919 opgericht door een groep vooruitstrevende Amsterdammers. De ‘Openbare Leeszaal en bibliotheek’ begon aan de Keizersgracht. Dankzij de Amsterdammers is de Oba uitgegroeid tot de grootste culturele instelling van de stad met 27 locaties, waar heel divers Amsterdam over de vloer komt.

Het Grote Maakplaatsweekend
De jeugdetage van de Oba Oosterdok is de plek voor het Grote Maakplaatsweekend. Leren door te maken, dat kan op zaterdag 9 en zondag 10 februari in Maakplaats 021 in de Oba. Elke bezoeker, jong en oud, kan zelf een maker worden door te ontwerpen, te creëren en te ontdekken met behulp van de nieuwste technologie. Zoals de 3D-printer en vinylsnijder, maar ook met slimme robots en mini-computers. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn doorlopend gratis activiteiten en workshops, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Alle activiteiten staan op www.oba.nl/100jaar.

Conferentie over het nieuwe leren
Al 100 jaar is de Oba een vertrouwde plek waar mensen komen om een leven lang te leren. Maar hoe ziet de toekomst van leren eruit? De conferentie Brave New Learning (BNL) op 11 en 12 februari is bedoeld voor leerkrachten, docenten en andere onderwijsprofessionals. Op BNL ontmoeten zij elkaar om met beleidsmakers en innovatieve bedrijven ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Kijk op www.bravenewlearning.nl voor het programma en (dag)kaarten.

Check www.oba.nl/100jaar