Home Nieuwsoverzicht Kriterion maakt Valentijnsdag extra ongemakkelijk

Kriterion maakt Valentijnsdag extra ongemakkelijk

0

Donderdag gaat Kriterion Valentijnsdag extra ongemakkelijk maken met een vertoning van Ulrich Seidl’s Paradies: Liebe, over een alleenstaande Oostenrijkse huisvrouw die op strandvakantie naar Kenia gaat, waar ze ‘beach boys’ vindt waar ze haar lusten en verlangen naar genegenheid op kan botvieren. De film is onderdeel van het programma Enjoy Poverty, die draait om uitbuiting en machtsongelijkheid.

Zaterdag, een kwartier na middernacht, is het weer tijd voor Trash Humpers, de After Midnight-titel van deze maand. Misschien wel Harmony Korine’s vreemdste film; op VHS-video volgen we een ‘loser-gang cult-freak collective’ die door Nashville struint. Verwacht zwarte humor en een portie nihilisme, gegoten in de onmiskenbare cinematografische rafelranden-esthetiek van Korine.

Sakawa laat de oplichtpraktijken vanuit het perspectief van de Ghanezen zien. Dat roept vragen op zonder dat de film die expliciet hoeft te stellen. Want hoeveel mededogen kun je verwachten van iemand die wekelijks voor 250 euro vis voor zijn baas moest kopen, terwijl hijzelf maar 12 euro per maand verdiende? Deze IDFA-documentaire draait Kriterion zondag.

De klassieker van maandag is er een van formaat, in status en in lengte (ruim drie uur!). Paul Thomas Anderson over Magnolia: ‘Mijn film duurt drie uur omdat er negen personages in zitten die allemaal met elkaar te maken hebben. Ik heb geprobeerd de film zo kort mogelijk te maken maar we hadden de pretentie een grootse film te maken.’ Groots is-ie zeker geworden! En let op: de film begint een uurtje eerder dan je gewend bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here