Home Overzicht Rechter schort bomenkap Namenmonument op

Rechter schort bomenkap Namenmonument op

0
Het Namenmonument. Artist impression Studio Libeskind.

De bouw van het Namenmonument in de Weesperstraat moet worden uitgesteld. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat 24 bomen in het parkje langs de Weesperstraat vooralsnog niet mogen worden gekapt. Ook met andere voorbereidende werkzaamheden voor de bouw mag niet worden begonnen.

In afwachting van een bodemprocedure hebben de omwonenden via een voorlopige voorziening weten te voorkomen dat de gemeente op 1 maart begint met het kappen van de 24 bomen op de plek waar het monument moet komen. Volgens de rechter moet eerst worden gewacht op de uitkomst van deze procedure. De gemeente wilde daar vrijdag al mee beginnen.

Beroep omwonenden
De omwonenden zijn in beroep gegaan tegen het besluit van de gemeente om groen licht te geven voor de bouw van de gedenkplek. Deze zaak dient op 28 mei. Ze willen dat de rechter onder meer kijkt naar de volgens hen gebrekkige besluitvormingsprocedure, waarin ze naar eigen zeggen geen inspraak hebben gehad.

Hogere kosten
Onlangs heeft het kabinet trekt 6 miljoen euro extra uitgetrokken voor de aanleg van het Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat. De bouw van de gedenkplaats voor de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust valt veel duurder uit dan gedacht. Het monument gaat 14,6 miljoen euro kosten.