Home Overzicht Voorstel: Autoloze zondag in Wibaut-, Weesper- en Valkenburgerstraat

Voorstel: Autoloze zondag in Wibaut-, Weesper- en Valkenburgerstraat

0

De Fietsersbond wil de route Wibautstraat, Weesperstraat, Valkenburgerstraat en verder naar Noord op zondagochtend van 9.00 uur tot 13.00 uur autovrij maken en er een speelstraat van maken voor iedereen. Stadsdeel Oost vindt het een sympathiek plan maar wil weten wat de kosten zijn en de gevolgen voor de bereikbaarheid.

Het plan is geïnspireerd op vergelijkbare initiatieven uit de hele wereld. Van Medellín (Colombia) tot Parijs worden op regelmatige basis autowegen vrijgemaakt tot speelstraten voor kinderen en waar fietsers en voetgangers vrijelijk kunnen recreëren. Er blijkt brede steun voor het plan te zijn onder buurtbewoners en bewonersverenigingen gelegen rondom de Wibautstraat, Weesperstraat en Valkenburgerstraat.

Sympathiek idee
De stadsdeelcommissie Oost vindt het plan sympathiek. Het ligt in lijn met het ruimte geven aan bewonersinitiatieven, zoals de leefstraten. Maar ook de stedelijke plannen die er zijn om de openbare ruimte toegankelijker te maken voor voetgangers en fietsers en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Kosten en impact
Het afsluiten van de straten brengt echter ook kosten met zich mee en heeft impact op de bereikbaarheid van aanliggende straten met de auto. De stadsdeelcommissie Oost heeft het dagelijks bestuur verzocht om samen met de stadsdelen Centrum en Noord en de centrale stad te onderzoeken wat de kosten, impact op bereikbaarheid met de auto en mogelijke andere gevolgen zijn van de uitvoering van dit plan.

Op zondag 22 september zijn er wereldwijd autoloze zondagen en dat lijkt een goed moment om met de maandelijkse afsluiting te starten.

 

Vorig artikelVerbod op verhuur nieuwbouw
Volgend artikelReparatie gemaal Veemkade voor Koningsdag gereed