Home BoekvandeWeek Hoogtijd dat Nederland deze geweldige schrijfster ontdekt!

Hoogtijd dat Nederland deze geweldige schrijfster ontdekt!

0

17 In de zevende roman van Ann Patchett (die hier schandalig weinig gelezen wordt) wordt de realiteit van twee in elkaar geschoven gezinnen beschreven. Ouders die vooral met zichzelf bezig zijn en de kinderen aan hun lot en hun nieuwe broertjes en zusjes overlaten. Patchett volgt alle betrokkenen vanaf de scheiding, in de jaren zestig, tot het heden, heen en weer springend in de tijd. De onderlinge relaties ontwikkelen zich anders dan verwacht, mede dankzij een groot drama dat de zes kinderen tot bondgenoten voor het leven maakt.

Op een zondagmiddag in 1964 bezoekt Bert Cousins onuitgenodigd het doopfeestje van Franny Keating. Voordat het avond wordt, heeft hij met haar moeder Beverley gezoend. Het is een stap die uiteindelijk tot het ontbinden van Beverleys huwelijk zal leiden en die de twee gezinnen tot elkaar zal veroordelen.

Gemeengoed laat zien hoe in een tijdsbestek van vijftig jaar dit ene, bepalende moment de levens van vier volwassenen en zes kinderen voor altijd heeft veranderd. Door de zomers die ze samen doorbrengen in Virginia, bouwen de kinderen van de Cousins en de Keatings een band op die gebaseerd is op een gemeenschappelijke teleurstelling in hun ouders en oprechte genegenheid voor elkaar.

Elk van de negen hoofdstukken in het boek is een episode uit de familiegeschiedenis die leest als een kort verhaal. En na het kerstverhaal aan het einde heb je het gevoel dat je evenveel familiegeheimen kent als de personages, die allemaal moeizaam geprobeerd hebben een plekje voor zichzelf op de wereld te zoeken. Je had wel onderdeel van deze familie kunnen zijn. Heel even wil je dat eigenlijk best, hoe akelig deze mensen het soms ook hebben.

Ann Patchett is in Amerika terecht een groot schrijfster. Van de zeven romans die ze schreef zijn er al vier bekroond. Het wordt hoogtijd dat Nederland deze geweldige schrijfster ook ontdekt!

Gemeengoed is geschreven door Ann Patchett,
vertaald door Hien Montijn
en uitgegeven door De Bezige Bij
Lisa Fase
is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145