Home Duurzaam Zonnepanelen op dak Hermitage goed voor dertig huishoudens

Zonnepanelen op dak Hermitage goed voor dertig huishoudens

1

Na jarenlange voorbereidingen zijn vandaag 316 zonnepanelen op het dak van de Hermitage officieel in gebruik genomen. De monumentale status van het pand maakte het project erg complex. De Hermitage is het eerste museale rijksmonument in Nederland dat zonnepanelen installeert.

Foto Evert Elzinga

Eenvoudig was het plaatsen van de zonnepanelen niet. De Amsterdamse binnenstad is UNESCO-Werelderfgoed. Er gelden talrijke strikte regels. Zo mogen de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte.

De Hermitage verwacht dat in het eerste jaar ruim 80.000 kWh duurzame elektriciteit wordt opgewekt, dat staat gelijk aan het verbruik van ongeveer dertig huishoudens.

Sinds de opening in 2009 initieert de Hermitage  diverse groene projecten, met als doel het meest duurzame museum in Nederland te worden. De afgelopen jaren is het energie- en gasverbruik al sterk teruggebracht dankzij slimme innovaties op het gebied van isolatie en klimaatbeheersing.

Een grote slag werd gemaakt in 2016 met het WKO-project Tussen Kunst en Kas in samenwerking met de Hortus Botanicus, waarmee over en weer de warmte- en koude-overschotten worden gedeeld om energie te besparen. De Hermitage heeft hiermee een besparing gerealiseerd van 204.000 kWh in 2018. De Hortus bespaarde in dat jaar 123.518 m3 in het gasverbruik. De gezamenlijk bereikte CO2-reductie bedroeg in 2018 circa 239 ton.

 

1 REACTIE