Home Overzicht 4 mei-herdenkingen in de Indische Buurt en op IJburg

4 mei-herdenkingen in de Indische Buurt en op IJburg

0
Bevriende kunstenaars bezig met het vervalsen van identiteitsbewijzen in de Tweede Wereldoorlog.

De dodenherdenking op 4 mei gaat in Oost niet onopgemerkt voorbij, integendeel. Op IJburg worden mensen herdacht die voor anderen persoonsbewijzen vervalsten, in de Indische Buurt omgekomen joden. En er gebeurt nog veel meer op 4 en 5 mei.

Tekst Hansje Galesloot | Foto’s Nederlands Fotomuseum en Stichting De Hoop | IJopener

De dodenherdenking op IJburg in het Ed Pelsterpark (aanvang 19.30 uur) is dit jaar gewijd aan het verzet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben mannen en vrouwen met gevaar voor eigen leven mensen aan een nieuwe identiteit geholpen. Zij vervalsten bestaande persoonsbewijzen en drukten nieuwe. Dit was buitengewoon moeilijk, maar van levensbelang voor allerlei bedreigde bevolkingsgroepen: voor joodse mensen om enige kans te hebben aan deportatie te ontsnappen, voor verzetsstrijders die rondreisden op een valse identiteit, en voor mannen die een oproep hadden gekregen voor werk in Duitsland. Op de foto van Violette Cornelius ziet u een groep bevriende kunstenaars valse identiteitspapieren maken.

De ceremonie in het Ed Pelsterpark wordt ingeluid door de IJburgfanfare en het IJburgkoor. Een IJburgtiener draagt een gedicht voor. In korte toespraken worden verzetshelden in herinnering geroepen en hun daden belicht. Na de ceremonie bent u welkom in kerk De Binnenwaai voor koffie/thee en voor het bekijken van foto’s en documenten van het verzet.

Herdenking op het Ceramplein in de Indische Buurt.

Herdenking in de Indische Buurt
In de Indische Buurt is op 4 mei een programma georganiseerd ter herdenking van de weggevoerde joodse inwoners van deze buurt. De herdenkingsdag bestaat uit diverse onderdelen die ook los te bezoeken zijn.

12.15 uur  Ontvangst in Lloyd Hotel met koffie en gebak. Korte lezing over de historische betekenis van het gebouw voor joodse vluchtelingen, met de mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken.

13.15-15.00 uur  Wandeling door Indische Buurt langs plekken met een joodse geschiedenis. De wandeling begint bij het Lloyd Hotel, gaat via de Veemarkt met bezoek aan museum Perron Oost naar de Indische Buurt, met bezoek aan Makassarplein (joodse venters) en voormalige synagoge Molukkenstraat.

15.00-16.45 uur  Herdenkingsbijeenkomst voor joodse bewoners van de Indische Buurt. Programma in de Meevaart, Balistraat 48a, met persoonlijke herinneringen van buurtbewoners en nabestaanden. Rabbijn Lody van de Kamp herdenkt de ruim 550 omgekomen joodse buurtbewoners.

17.00 uur  Gezamenlijke maaltijd in de Elthetokerk, Javastraat 118, bereid door Assadaaka. Toespraak Ahmed El Mesri. Onderlinge ontmoeting, gesprek en een drankje. Na de maaltijd vertrekken de aanwezigen gezamenlijk naar het Ceramplein.

19.15 uur  Dodenherdenking bij het monument op het Ceramplein.

Meer informatie bij Rogier Schravendeel, 06 1297 0258, [email protected]. Via dit adres kunt u zich ook aanmelden voor de gezamenlijke maaltijd, hiervoor is opgave noodzakelijk. De overige programmaonderdelen zijn vrij te bezoeken.

4 en 5 mei in Oost
Oost kent op 4 mei nog meer herdenkingen. Ook zijn er op 4 en 5 mei Open Joodse Huizen te bezoeken. Op 5 mei zijn er op diverse plekken vrijheidsmaaltijden. Kijk voor het volledige programma op www.4en5meiamsterdam.nl