Home Nieuws uit Artis Grootste vlinder maar een paar dagen te zien in Artis

Grootste vlinder maar een paar dagen te zien in Artis

0

In Artis kun je kijken naar de eerste vlucht van net ontpopte vlinders. Dit bijzondere schouwspel is van heel dichtbij mee te maken in het Vlinderpaviljoen. Slechts een paar dagen lang was daar de grootste vlinder te bewonderen: de prachtige Atlas vlinder.

Beeld Gerard Hamoen

De atlasvlinder (Attacus atlas) heeft een overwegend bruine kleur met lichtere en donkere accenten. De vlinder kan een vleugelspanwijdte bereiken van 25 tot 30 centimeter en behoort hiermee tot de grotere vlinders ter wereld. Wat betreft vleugeloppervlak is de atlasvlinder zelfs de allergrootste soort. Het insect is een nachtactieve soort die niet veel vliegt.

De atlasvlinder komt voor in Azië en vooral in een groot deel van Zuidoost-Azië. Het areaal loopt westelijk van Afghanistan tot oostelijk in Papoea-Nieuw-Guinea en beslaat onder andere India, Maleisië en Indonesië. In India wordt de vlinder op kleine schaal gebruikt voor de productie van zijde.

In vlindertuinen wordt het dier gekweekt. Daardoor is er veel bekend over levenswijze en ontwikkeling. De rups is groen van kleur met hier en daar een roodgekleurde vlek. Hij valt op door de stekelvormige maar vlezige uitsteeksels aan de bovenzijde die een vlokkerige en wasachtige afscheiding produceren. De rupsen eten grote hoeveelheden bladeren van verscheidene soorten planten.

Vorig artikelDe verstopte kruidentuin
Volgend artikelOosterbar is de nieuwe nachtbar van Oost