Home Duurzaam Wetenschappelijk onderzoek op blauw-groen dak op Marineterrein

Wetenschappelijk onderzoek op blauw-groen dak op Marineterrein

0

Het regende pijpenstelen. Een ideale dag om het blauw-groene dak bovenop gebouw 002 van Marineterrein te openen. Op het gebouw is een blauw (waterhuishouding)-groen (beplanting) dak aangelegd. Het is het eerste slimme blauw-groene dak ter wereld. Op dit dak wordt de komende twee jaar uniek wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het koelend effect van verdamping. Behalve de stad koelen, kan het dak ook intense regenbuien zoals die van vandaag opvangen en daarmee wateroverlast voorkomen. Nu het klimaat verandert, kunnen dit belangrijke maatregelen zijn om de stad leefbaar te houden.

Het dak op het gebouw op het Marineterrein is aangelegd om de verdamping en daarmee het verkoelende effect van blauw-groene daken wetenschappelijk te onderzoeken en te verbeteren. Verkoeling is belangrijk voor de stad, omdat steen, asfalt en beton warmte vasthouden en uitstralen. Ook auto’s, fabrieken en apparaten zorgen voor extra warmte. Het kan daardoor in de stad een paar graden warmer zijn dan erbuiten. Aanhoudende warmte zorgt bij veel mensen voor gezondheidsklachten.

De onderzoekers gaan kijken of het mogelijk is om op het dak een groot aantal inheemse plantensoorten te laten groeien. In een drainage-laag wordt regenwater opgevangen, dat via een slim systeem teruggaat naar de wortels van de planten. Op deze manier verdampt de meerderheid van het regenwater en wordt overbelasting van het riool en wateroverlast in de straten voorkomen. Via sensoren houden de onderzoekers de waterhuishouding en beplanting in de gaten. De verdamping wordt direct gemeten met een weegsysteem dat is ingebouwd in het dak. Dit levert belangrijke informatie op, want de Amsterdamse daken kunnen veel nuttige functies vervullen voor de stad.