Home Amstel- en Bajes Kwartier Nieuw clubgebouw van roeivereniging RIC mag gezien worden

Nieuw clubgebouw van roeivereniging RIC mag gezien worden

0

In het Amstelkwartier verandert veel. In hoog tempo schieten bijzondere gebouwen uit de grond. Dit deel van Oost is afgelopen jaren uitgegroeid van een industrieel rafelrandje, tot een top-woonlocatie. Een aantal kenmerkende gebouwen is behouden en opgeknapt. Het verenigingsgebouw van roeivereniging RIC is er zo een. De boottochten op de Amstel beginnen voortaan vanuit een vernieuwd clubgebouw. Het botenloods is verbouwd tot een eigentijdse thuisbasis voor de roeiers.

Het ontwerp van de architecten Arons en Gelauff haalt letterlijk het beste in het bestaande gebouw naar boven. In de oude situatie waren de roeiboten niet zichtbaar, waardoor het gebouw een anonieme uitstraling had. In het nieuwe ontwerp is de loods opgevat als een ‘lampion’ die haar speciale inhoud, de ruim negentig roeiboten in verschillende kleuren, materialen en lengtes, toont aan de buitenwereld. Overdag kunnen voorbijgangers diep in het gebouw kijken en in de avonduren licht het interieur op waardoor de boten goed zichtbaar zijn.

Groen en zonnepanelen op dak
De functie van lampion wordt versterkt door ook de dichte delen te laten oplichten. Dat is niet alleen esthetisch, maar geeft ook extra veiligheid aan de passerende fietsers. De energie voor al dit licht wordt geleverd door zonnepanelen op het dak. Het hele dakoppervlak is voorzien van groen. Gezien vanuit de omliggende en hogere woon- en kantoorgebouwen, verdwijnt het clubhuis zo in zijn parkachtige omgeving.

500 leden, 100 boten
Roeivereniging RIC is opgericht in 1931. Aanvankelijk was de club bedoeld voor leerlingen van het Sint Ignatius College. RIC deelde haar eerste accommodatie met roeivereniging Nereus.  Hieraan kwam een einde toen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de botenhuizen in Amsterdam moesten worden afgebroken. Na de oorlog werd de vereniging voor iedereen opengesteld en betrok RIC een eigen botenhuis in een oude kolenloods aan de Weespertrekvaart. In 1967 werd het huidige verenigingsgebouw gerealiseerd. Zo’n vijftig jaar later is RIC een zeer actieve roeivereniging in een duurzaam en toekomstbestendig gebouw, passend in haar nieuwe omgeving. Roeivereniging RIC heeft zo’n 500 leden, waarvan 100 jeugdleden. De huidige roeivloot bestaat uit zo’n 100 moderne boten. RIC is de thuisclub van de huidige bondscoach, Mark Emke.