Home Amstel- en Bajes Kwartier Bajeskwartier met 1.350 woningen op plek Bijlmerbajes

Bajeskwartier met 1.350 woningen op plek Bijlmerbajes

0

Op de plek waar nu nog de zes torens van de Bijlmerbajes staan komt een woonwijk, het Bajeskwartier, met 1.350 woningen. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Dat maakte het Rijksvastgoedbedrijf bekend.

De woningen zijn zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. In het Bajeskwartier komen ook horeca, een school voor voortgezet onderwijs en een gezondheidscentrum. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is verder autoluw.

Energieneutrale wijk
Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden helemaal energieneutraal. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koude in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Aansluitingen op aardgas komen er niet. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.

Hergebruik materiaal
Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de Bijlmerbajes opnieuw gebruikt. De gevel van de bestaande verbindingsstraat vormt de plint van woongebouwen, gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

Vijf plannen, een winnaar
In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf heeft de gemeente Amsterdam de uitgangspunten voor de nieuwe wijk opgesteld. Vijf consortia hebben voor de zomer een plan ingediend en een bod uitgebracht. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. AM kwam als winnaar uit de bus. Het consortium betaalt ruim 84 miljoen euro voor het terrein.

Vanaf dinsdag 3 oktober is er een tentoonstelling over alle vijf de plannen die waren ingediend. Te zien in het voorgebouw Bijlmerbajes, H.J.E. Wenckebachweg 48.