Home Kunst 80 jarige Reinbert de Leeuw gelauwerd in Muziekgebouw aan ’t IJ

80 jarige Reinbert de Leeuw gelauwerd in Muziekgebouw aan ’t IJ

0
Reinbert de Leeuw ontvangt Zilveren Medaille van Burgemeester Femke Halsema. Foto Ada Nieuwendijk.

Met een onderscheiding van de stad Amsterdam, de bekendmaking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018 én een feestconcert in Muziekgebouw aan ’t IJ, is de 80ste verjaardag gevierd van dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (1938).

De bevlogen dirigent, pianist, componist en ambassadeur van hedendaagse muziek ontving een Zilveren Medaille van de stad Amsterdam. Die kreeg hij uit handen van burgemeester Femke Halsema vanwege zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur sinds de jaren ’70 en zijn internationale invloed op moderne en traditionele muziek.

Zilveren Medaille van de Stad Amsterdam en bekendmaking Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018

De jaarlijkse oeuvreprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds – voor De Leeuws grote verdienste voor eigentijdse muziek in binnen- en buitenland – wordt op 26 november uitgereikt in het Muziekgebouw. Bij de prijs hoort een bedrag van € 75.000. Daarnaast krijgt de ontvanger een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van € 75.000, waarvan hij of zij de naam en doelstelling samen met het Cultuurfonds bepaalt.

Het programma van het verjaardagsconcert – georganiseerd door ensemble Asko|Schönberg en het Muziekgebouw – was voor het overgrote deel een verrassing voor De Leeuw. Hij zag een keur aan internationale, vaak bevriende solisten voorbij komen.  Daaronder waren sopraan Barbara Hannigan – met wie De Leeuw Socrate van Erik Satie uitvoerde – pianiste Tamara Stefanovich en actrice Katja Herbers. Zij voerden werken uit van zijn meest geliefde componisten. Zo stonden composities van onder anderen Olivier Messiaen, György Kurtág, Sofia Goebaidoelina, György Ligeti en Guus Janssen op het programma. Deze laatste schreef in opdracht van Asko|Schönberg een korte verjaardagscompositie.

Als verjaardagscadeau van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw kreeg De Leeuw een splinternieuwe compositie aangeboden van een door De Leeuw bewonderde Russische componist Valery Voronov. Voronov vertegenwoordigt een jongere generatie Russen en werkte al eerder met De Leeuw en Asko|Schönberg.