Home Lezen en schrijven Ontdek de rebelse jaren ’80 van de 19e eeuw tijdens Het Festijn...

Ontdek de rebelse jaren ’80 van de 19e eeuw tijdens Het Festijn van Tachtig

0

Ooit gedacht dat de jaren ’80 van de 19e eeuw ook een onstuimig decennium was? Nou, maak je borst maar nat, want er gebeurde nogal wat tijdens die jaren. Je kunt het op 27, 28 en 29 oktober onder andere ontdekken in het Tropeninstituut.

Door Eline van Dam

E

en groep Nederlandse auteurs zette vanaf 1880 het literaire leven volledig op zijn kop in het land: het roer van kunst en cultuur werd helemaal omgedraaid. Er werd vanuit andere perspectieven naar het leven gekeken en deze perspectieven werden in veel verschillende aspecten vertaald. Er kwam vernieuwend theater, muziek, poëzie en film. En zelfs eet- en drinkgewoontes kregen een metamorfose.

Er hing iets in de lucht
Hoe kwam dat toch, die complete verandering van levensstijl en -instelling? Er hing iets in de lucht in die jaren 1880. Er werd verlangd naar iets nieuws, naar het hogere. Kunstenaars gingen zich afzetten tegen het ‘normale’ maar waren ondertussen ook bang voor wat er komen ging. De maatschappij veranderde. Wat zou de toekomst brengen? Er ontstond een nieuwe beweging: de Beweging van Tachtig.

Theaterstuk over leven Willem Kloos
Het grappige is dat de jongeren van die tijd veel onzekerheden en behoeftes delen met ons in deze tijd. Maar wat zijn die overeenkomsten? En hoe ontstonden die in 1880? Tijdens het Festijn van Tachtig wordt er op de meest uiteenlopende manieren onderzocht hoe werken, leven en denken van de Beweging van Tachtig nu nog steeds betekenis heeft. Wat hebben wij overgenomen van deze ‘vernieuwende’ jongens en meiden? Je zult onder andere een, speciaal voor dit festijn geschreven, theaterstuk zien over het leven van Willem Koos. Daarnaast kun je genieten van een diner geïnspireerd op een maaltijd die beschreven werd door Lodewijk van Deyssel. De actievelingen onder ons kunnen hun wandelschoenen aantrekken en de dichtroute door de stad met de Muze Poëzie-app volgen.

Tropeninstituut middelpunt
Niet alleen het Tropeninstituut staat dit weekend in het teken van het Festijn van Tachtig. Het instituut is dan wel het middelpunt van het festival, maar op veel andere locaties in en buiten Amsterdam wordt er ontdekt wat die Beweging van Tachtig nou in beweging bracht en ons nog brengt.

Op de website van het Festijn van Tachtig www.feestderpoezie.nl/festijnvantachtig en via Ticketkantoor kun je tickets kopen voor het festival. Er zijn kaartjes per dag te koop, maar ook tickets voor het volledige programma.