Home Wonen Waar blijft de tijd?

Waar blijft de tijd?

0

Je begint fris en vrolijk aan een nieuw jaar met het idee dat je zeeën van tijd hebt om allerlei zaken voor elkaar te krijgen. Op een dag kijk je achteloos op de kalender en komt met een kleine schok tot de ontdekking dat er al weer een maand voorbij is van dit verwachtingsvolle nieuwe jaar vol kansen en mogelijkheden. Oeps!

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Ook mij overkomt dat, ondanks goede voornemens en goede planningen. Waar blijft de tijd? Wat heb ik gedaan de afgelopen weken? Hoe kan het dat de tijd tussen mijn vingers lijkt door te glippen? Of is het de leeftijd. Nu ik de veertig gepasseerd ben, is dit vaak de dooddoener. ‘Maar mevrouw, op uw leeftijd ….’ Pardon? Dat is wat te makkelijk.

Tijd is een relatief begrip. De huidige trend is juist tijdlozer te worden. De bestsellers van vandaag promoten het loslaten van lijstjes, planningen en andere tijdgerelateerde hulpmiddelen. Want zo beweert men: je kunt tijd niet managen. Waar het om gaat is keuzes maken. En niet zomaar keuzes maken. Nee, de juiste keuzes maken. Door goed te kiezen zou je het niet meer druk, druk, druk hebben. Je doet dan namelijk wat belangrijk voor je is en kunt de hoofd- van de bijzaken scheiden.

Niet kiezen veroorzaakt dus meer stress dan keuzestress. Maar daar zit hem nu juist de kneep. Kiezen is voor veel mensen moeilijk. We leven in een tijdperk waarin alles een keuze is. Ga ik fulltime werken? Voor wie ga ik werken? Waar ga ik werken? Op kantoor, in de bibliotheek, bij mijn favoriete koffietent met een shot espresso? Hoe vaak ga ik op vakantie dit jaar? En ga ik dan op avontuur, op stedentrip of op strandvakantie? Pff. Stop maar. Aan kiezen kun je een dagtaak hebben. Dat lijkt me niet de bedoeling. Hoe meer je op de automatische piloot kan doen qua kiezen, hoe beter.

Hoe krijg je dat voor elkaar? Door je ‘keuzespier te trainen’. Als je weet wat belangrijk is in jouw leven, gaat kiezen veel soepeler. Elke keuze leg je dan langs de ‘is dit belangrijk in mijn leven?’-lat of draagt het bij aan wat ik belangrijk vind op dit moment? Is het antwoord nee, dan is de keus dus gemaakt. Zo simpel kan het zijn.

Tip

Verspil niet te veel tijd aan onbelangrijke keuzes. Hoe belangrijk is het om het juiste te kiezen?