Op een mooie nazomerse dag is het lekker om nog eens een kroegje te pakken. Daarom gingen mensen van Onbeperkt Oost in september op kroegentocht langs de Linnaeusstraat. En ja, er zijn nog wel wat drempels voor rolstoelen, maar er is ook een ober die de kaart voorleest als je slechtziend bent. Als je het vraagt, natuurlijk.
Tekst en foto’s Marnix Brockmeier |Dwars
Oostpoort was in mei aan de beurt geweest, dus ging Onbeperkt Oost in het najaar op kroegentocht langs de Linnaeusstraat. Even controleren of winkels, horeca en andere openbare gebouwen inderdaad toegankelijk zijn voor iedereen. Want sinds dit jaar is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte van kracht geworden. Een goed bericht voor dus voor belangenvereniging voor mensen met een beperking in Amsterdam Oost.
We hoopten dat iedereen in de eerste week van oktober (de week van de Toegankelijkheid) mee kon doen aan het thema: Aan tafel! ( iedereen eet mee)
Vorig jaar zijn we begonnen. In mei hebben wij dit in Oostpoort gedaan en dit keer was de Linnaeusstraat aan de beurt. Want op een mooie nazomerse dag is het lekker om nog eens een kroegje te pakken.
Voor mensen in een rolstoel te hoge drempels, te smalle deuren of binnen te krap in het café
Recht op zijn of haar eerste behoeften
Zelf vind ik het ontzettend jammer dat Zoey’s is verdwenen. Een restaurant met een invalidentoilet minder. Een rechtszaak van een meisje tegen wildplassen maakte veel los op social media. En ging er voornamelijk om dat er geen openbare toiletten voor vrouwen zijn om na de sluitingstijden van uitgaansgelegenheden te gebruiken. Voor vrouwen zijn er in ieder geval mogelijkheden om naar het toilet te gaan. Voor mensen met een beperking zijn die er niet of bijna niet.
Te druk voor plan
Goede toegankelijke toiletten is één van de punten waarop gelet wordt tijdens de kroegentocht. Met het wegvallen van Zoey’s is Café Kuijpers de plek waar wij afspreken. Maar daar blijkt het op het terras veel te druk te zijn, waardoor er geen ruimte is voor onze rolstoel en scootmobiel.
We wijken uit naar het terras van restaurant Milo. Het personeel is daar allervriendelijkst. Als Dror, die een visuele beperking heeft, wil gaan zitten struikelt hij over de te lage afscheiding van het terras en de woning ernaast. Niet gezien.
We zaten lekker op het terras, maar na ons drankje keken we ook naar hoe ruim het binnen was. Er is een drempel om naar binnen te komen. Niet extreem hoog, maar voor verschillende rolstoelgebruikers te hoog. De eigenaar wilde zeker wat doen met onze aanbevelingen.
Bewust door aanwezigheid
Na het drankje bij Milou gingen we verder de Linnaeusstraat in om te kijken naar de toegankelijkheid van andere cafés en restaurants. En kwamen ook langs winkels. En langs veel horeca met een te hoge drempel, te smalle deuren of het is binnen te krap voor mensen in een rolstoel. Eigenaars staan er meestal gewoon niet bij stil. Ze moeten er bewust van gemaakt worden. En dat kan alleen als je je laat zien. Met deze kroegentocht lieten we ons zien. En ik moet zeggen dat ik in de straat meer drempelplaten bij winkels zag dan een paar jaar geleden. Zo’n plaat kun je als winkelier aanvragen bij het stadsdeel. Ook naar aanleiding van de adviezen van Onbeperkt Oost is daar steeds meer aandacht voor.
Linnaeusstraat goed bezig
De Linnaeusstraat is altijd al een mooie straat geweest om uit te gaan. Mooi gelegen aan het Oosterpark. Een straat voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking. De drempelplaten geven al een toegankelijker sfeer bij de winkels. Maar er is altijd ruimte voor verbeteringen. Zo hebben veel restaurants nog drempels die te hoog zijn en hebben de meeste horecazaken in de Linnaeusstraat geen invalidentoilet. Ook in Oostpoort heeft alleen Genieten, het restaurant in het stadsdeelkantoor, een invalidentoilet.
Staaf in toilet
Op een gegeven moment gaat de Linnaeusstraat over in de Middenweg. Dat was het moment om weer terug te gaan. Tot slot hebben we bij het Manor Hotel gegeten. Dit hotel hadden we in mei al geschouwd en kan gezien worden als de meest toegankelijke horeca locatie in de Linnaeusstraat. Natuurlijk moet ook gezegd worden dat de locatie van The Manor al ideaal was om toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Voorheen was het namelijk het stadsdeelkantoor van Amsterdam Oost en daarvoor was het een ziekenhuis. Onze ober van vanavond kon zelfs vertellen dat Johan Cruijff hier geboren was.
Om te laten zien hoe toegankelijk The Manor is, ging ik eerst nog even naar het invalidentoilet. Het enige wat ze aan dit toilet kunnen verbeteren is een staaf aan de binnenkant van de deur om deze zelf te kunnen openen en sluiten.
In The Manor zit een apart restaurant genaamd Enoteca. Het is een restaurant met luxe Italiaanse gerechten. Er is genoeg ruimte tussen de verschillende tafeltjes. Els heeft genoeg ruimte om haar scootmobiel te parkeren om niet in de weg te staan voor de andere gasten. We krijgen een tafeltje aan het raam. Op de kop van het tafeltje kan ik met mijn rolstoel ook aanschuiven.
Sociaal toegankelijk
Terwijl de avond op zijn einde loopt zie ik dat het een nuttige avond was. Met deze kroegentocht hebben we andere mensen bewust gemaakt van wat er komt kijken om een restaurant of café toegankelijk te maken voor iedereen. Zo vond de serveerder het wel vervelend dat er geen plek voor ons was op het terras bij Café Kuijpers en wilde de eigenaar van Milo echt iets doen met onze aanbeveling. En zelfs bij The Manor werd de ober erop geattendeerd hoe belangrijk het is om ook sociaal toegankelijk te zijn met de vraag of hij de menukaart zou willen voorlezen aan Dror die de kaart zelf niet kan lezen. Het bewust worden van toegankelijkheid voor iedereen is als eerste belangrijk om een stad als Amsterdam toegankelijk en inclusief te maken
Wat heeft Onbeperkt Oost bereikt?
Het afgelopen jaar hebben wij de horeca in Oostpoort en de Linnaeusstraat geschouwd op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Oostpoort heeft 10 horeca zaken en de Linnaeusstraat 23. De meeste terrassen zijn toegankelijk, ook die aan het water bij Oostpoort. Als je binnen wilt eten of iets drinken is een drempelplaat vaak een eenvoudige oplossing of kun je schuiven met tafels voor de doorgang van rolstoelen. Het grootste probleem is dat er maar bij twee van genoemde gelegenheden een invalidentoilet is. Bewustwording hiervan en klantgerichtheid hierop zijn belangrijk om ook mensen met een beperking het gevoel te geven welkom te zijn in horecagelegenheden.