Home Lezen en schrijven Aangename ‘Avond van het Korte Verhaal’ op Valentijnsdag

Aangename ‘Avond van het Korte Verhaal’ op Valentijnsdag

0

Op dinsdag 14 februari was het Valentijnsdag. Maar ’s avonds werd ook de Avond van het Korte Verhaal gehouden in de Linnaeus Boekhandel. Groot pleitbezorger van het korte verhaal is Edith Vroon, zij leidde de belangstellenden door de aangename avond.

Door Arie van Tol

Centraal stonden twee net verschenen verhalenbundels van Gerda Blees en Jamal Ouariachi. Zij droegen enkele verhalen voor. Verder tipten enkele schrijvers en een uitgever elk één van hun favoriete verhalenbundels. Wellicht helpt het u als lezer ook bij het kiezen van een boek uit de stapel verhalenbundels. De eerste tip kwam van Eva Kelder. Zij was erg onder de indruk van de verhalen van Alice Munro. Ogenschijnlijk gewone gebeurtenissen worden op een zeer eigen wijze verteld door deze Nobelprijswinnaar. Te veel geluk heet haar laatste bundel. Van Eva Kelder is overigens net verschenen: Het charismatisch defect.

Debuutbundel Gerda Blees
Onderbroken door een kort interview met Edith Vroon droeg Gerda Blees twee verhalen voor uit haar debuutbundel Aan doodgaan dachten we niet. Vanwege Valentijnsdag had ze gekozen voor verhalen waarin liefde een thema was, maar toch vooral de dood blijkt onvermijdelijk, hoe erg er ook geprobeerd wordt er niet aan te denken. Geen zin in haar verhalen is per ongeluk, in antwoord op een vraag van Edith zegt Gerda: ‘Ik ben iemand die alsmaar bijschaaft aan een tekst, ik begin met zinnen op te schrijven op papier, ook de tweede versie is met de hand geschreven, vervolgens gaat het schaven nog even verder achter de pc.’

J.M.A. Biesheuvelprijs
Rob van Essen won twee jaar geleden de eerste Biesheuvelprijs: de prijs voor de beste verhalenbundel van het jaar daarvoor. Hij prees een bundel aan van Bertram Koeleman: Engels voor leugens. Raadselachtige, gekke gebeurtenissen in een toch realistische sfeer: Rob maakte het publiek nieuwsgierig. Betram Koelewijn komt overigens voor op de shortlist voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2017. Andere verhalenbundels op die lijst zijn: De dag dat de gieren buigen van A.H.J. Dautzenberg, De moeder van Ikabod van Maarten ’t Hart, De blauwe maanvis van A.N. Ryst en Noodlanding van Kyra Wuck.

Annelies Verbeke: Halleluja.
Ivo Victoria viel voor de nieuwe bundel van landgenote Annelies Verbeke: Halleluja. De serieuze thematiek die met humor wordt aangeroerd heeft de afgelopen weken al vele goeie recensies gekregen. En terecht wat betreft Ivo, die ook zelf niet had te klagen over de reacties op zijn nieuwe roman Billy & Seb.

Verhalenbundel van Jamal Ouariachi
Herinneringen in aluminiumfolie
is de titel van de verhalenbundel van Jamal Ouariachi. De verhalen zijn deels eerder gepubliceerd in tijdschriften. Jamal heeft wel samenhang gezocht, een bindende thematiek. Waar zijn romans doorgaans langer zijn dan de gemiddelde roman, zijn zijn verhalen doorgaans ook langer dan het gemiddelde verhaal. De Brug heet het verhaal dat Jamal voordroeg. Hoe tussen de noord- en zuidoever de pont plaats maakt voor de tunnel. En er uiteindelijk ook een brug komt. En hoe een nerdtype daar een beslissende rol bij speelt. Een mooie mengeling van persoonlijke en maatschappelijke thematiek zoals altijd bij Jamal.

Speciale vermelding
Uitgever Nelleke Geel mocht als laatste een boek aanprijzen. Zij koos voor Dingen die we verloren in het vuur van Mariana Enriquez. De laatste titel die van Edith Vroon een speciale vermelding kreeg was Mens vs. natuur. De verhalen van Diane Cook worden in het team van de Linnaeus Boekhandel unaniem geroemd. Daarom is de bundel die avond voor de spotprijs van € 2,95 te koop. Die avond, maar ook nu nog….