Home Eten&Drinken ABBA en Kräftskiv

ABBA en Kräftskiv

0

In Zweden is half augustus het seizoen voor een ‘kräftskiva’ – een kreeftenmaaltijd met veel Akvavit, lampionnen en zelfgemaakte feesthoedjes, lol en zingen. De lokale rivierkreeft staat nu op het menu van een buurtmaaltijd bij QRU.

Soms heb ik zin in kibbeling, maar vandaag is het een KREEFTENFESTIJN

Verse rivierkreeft proeven. Het sterrenbeeld in mij zegt: ‘Lekker iets nieuws ontdekken!’ Van de exoten uit het Groene Hart, waar per hectare zich wel 800 kilo schuil kan houden, gaan er vandaag 30 kilo van in de pan.

De gasten druppelen de loods binnen. RTL XL komt verslag doen over Hurra för kräftorna. Om zeven uur is het zover. De buurtbewoners mixen met de gasten en nemen plaats aan de grote, lange tafel. De hal van QRU is gezellig aangekleed met lampionnen en een opblaaskreeft. Kreeftservetten sieren de tafel. Abba laat zich horen en lokaal en Zweeds bier zijn in trek. De rij ontstaat en hoe summier en geïmproviseerd het buffet er ook uitziet, het is opvallend Zweeds.

De nieuwsgierige gasten nemen de proef op de som. Kom maar op met een pond kreeftjes. Dat is goed voor 100-150 gram ‘slurp’ vlees.

De Amerikaanse rivierkreeft is een ware terminator in onze wateren, maar het is een ware delicatesse bij deze originele party.

Het gezamenlijk eten van de rivierkreeftjes verbindt. Gewoon leuk om voor zo’n groot gezelschap op ongewone wijze te koken. Zo puur, vers en harmonieus. De meeste tafelgenoten eten voor het eerste verse rivierkreeft. Veel lekkerder dan de voorbewerkte kreeftjes uit de supermarkt, vinden ze. Een tafelgenoot legt uit hoe je het kleine lijfje uit zijn ‘bolster ontleedt’.

Rivierkeeftenmaal

We smullen van het  rivierkreeftenmaal met een onovertroffen mosterddressing. Aangevuld met een spannende en originele bietensla met jonge kaas en komijn en heerlijk neutrale Krieltjes.

Het is een leuk idee van Olaf Hofland. Om juist dåt te eten wat bijna onzichtbaar in onze wateren krioelt! Je kunt voordelig iets met deze delicatesse doen. Ik ben een ervaring rijker én een goede reden om weer eens een verrassende culinaire activiteit op te zoeken.

Notitie

Wat    Rivierkreeftenfeest
Waar  QRU, Cruquiusweg 140
Wie     De dagkoks Olaf Hofland en Gijs Kessler
Wanneer vrijdag 17 augustus van 18.00 tot 23.00 uur

QRU

QRU is ogericht als tijdelijke invulling van de loods op het Cruquiuseiland. Initiatiefnemers Lianne en Ricardo hebben er een ongedwongen broedplaats van gemaakt. Zij hopen dat zij een doorstart kunnen maken op een nieuwe locatie.