Home Overzicht Acht CityTrees gaan luchtzuiverende werking doen van 2.200 bomen

Acht CityTrees gaan luchtzuiverende werking doen van 2.200 bomen

0
CityTree in Parijs

Volgend jaar plaatst de gemeente acht CityTrees in de Valkenburgerstraat. Eén CityTree moet het werk doen van de zuiverende werking van 275 bomen. De CityTree bestaat uit panelen van biotechfilters die de luchtkwaliteit in de Valkenburgerstraat meetbaar moeten verbeteren.

Aan beide kanten van de Valkenburgerstraat komen vier CityTrees met een onderlinge afstand van 80 meter. De panelen zijn bijna drie meter breed en ruim vier meter hoog. Geïntegreerde Internet of Things (IoT)-technologie zorgt voor real-time omgevingsgegevens zoals temperatuur, luchtvochtigheid en uitgebreide prestatie- en statusinformatie van de CityTree. Deze informatie is voor iedereen af te lezen via een QR-code op de CityTree.

De filters van een CityTree bestaan uit een bepaalde mossoort die fijnstof, stikstofoxiden en CO2-equivalenten absorbeert. CityTrees staan in meer Europese steden, waaronder in Parijs en Berlijn. Amsterdam is de eerste stad met een proefopstelling van acht panelen in één straat.

Gezamenlijk initiatief
De proef met de CityTrees valt onder ‘Knowledge Mile Park’, een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers, onderzoekers, studenten en de gemeente om onder andere de luchtkwaliteit op de route Amstelplein, Wibautstraat, Muiderstraat en IJtunnel door het toepassen van vergroening en duurzaamheidsmaatregelen te verbeteren. Om dit te bereiken wordt samengewerkt in een grootstedelijk Living Lab aan oplossingen voor een gezonde en sociale leefomgeving, klimaatbestendigheid en biodiversiteit worden daarbij gezamenlijk ontwikkeld, getest en getoond.

 Andere knelpunten in de stad
‘De Valkenburgerstraat is en blijft een drukke straat’, zegt wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer).’We willen ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit hier verbetert. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van deze proef. Als het een succes is kan het ook bijdragen aan andere knelpunten in de stad op het gebied van luchtkwaliteit.’

CityTree; de biotechfilters moeten de luchtkwaliteit verbeteren

Niet alleen de stad ziet dit als een mooie aanvulling op het bestaande groen. Een aantal grote organisaties, die opereren in de toeristische branche, geven onder de noemer WE A’DAM terug aan de stad door samen met Amsterdam CityTrees te plaatsen op andere luchtkwaliteitsknelpunten in de stad.