Home Overzicht Achtentwintig huisjes van brugwachters worden hotelsuites

Achtentwintig huisjes van brugwachters worden hotelsuites

0
Het brugwachtershuisje op de Amstelschutsluis.

Negen unieke brugwachtershuisjes in Oost en negentien elders in de stad zijn door water met elkaar verbonden. Samen vormen ze het Sweets hotel. Het is een innovatief concept voor mensen die Amsterdam willen ervaren vanaf een brug.

De wirwar van Amsterdamse grachten en rivieren wordt bijeengehouden door meer dan 1.200 bruggen met verschillende constructies. Bruggen openen op verzoek van passerende schepen. Dit industriële waterballet werd voorheen door brugwachters vanuit naastgelegen brugwachtershuisjes bediend. Nadat de bediening de afgelopen jaren werd gecentraliseerd verloren de huisjes hun oorspronkelijke bestemming.

Op bierviltje
Architect Marthijn Pool en ontwikkelaar Igor Sancisi bedachten enkele jaren geleden samen tijdens een avondje uit op een bierviltje het plan om de brugwachtershuisjes in Amsterdam om te toveren tot hotelsuites. Samen met Suzanne Oxenaar en Otto Nan van het Lloyd Hotel, het eerste 1 tot 5 sterrenhotel in de wereld.

Het brugwachtershuisje bij de Nieuwe Amstelbrug in 1983.

Hergebruik industrieel erfgoed
Het oudste brugwachtershuisje dateert uit 1673. Daarnaast zijn er voorbeelden van de Amsterdamse School tot aan hedendaagse architectuur uit 2009. Sweets hotel benadrukt dit bijzondere industriële erfgoed door het exterieur van de huisjes te behouden en het interieur te transformeren tot unieke hotelkamers voor twee volwassenen.

Ontdekkingstocht door de buurt
De brugwachtershuisjes in verschillende buurten te vinden, niet alleen in het centrum. Ze zijn volgens de mensen achter het Sweets hotel de perfecte uitvalsbasis om de verborgen schatten in een vaak onbekende buurt in Amsterdam te ontdekken. ‘Sweets hotel is een nieuwe ervaring, voor zowel bezoekers van de stad als voor lokale bewoners.’

Het brugwachtershuisje op het Haveneiland van IJburg krijgt in 2018 zijn nieuwe bestemming.

Zes brugwachtershuisjes
Op dit moment zijn zes brugwachtershuisjes gereed om gasten te ontvangen, waaronder de Nieuwe Amstelbrug in Oost. Elders in Amsterdam kan al worden overnacht in het brurwachtershuisje van de Scharrebiersluis, de Theophile de Bockbrug, de Wiegbrug, de Beltbrug ende  Kinkerbrug. De overige brugwachtershuisjes worden vanaf 2018 gefaseerd opgeleverd.

Brugwachtershuisjes in Oost
Binnenkort gaat het huisje op de Amstelschutsluis open. De Duivendrechtsebrug, de Hortusbrug en de Oosterdoksdraaibrug volgen komende zomer. De Omvalbrug en de huisje op de brug van Haveneiland op IJburg ontvangen gasten vanaf winter 2018.
De Walter Suskindbrug bij de Amstel opent zomer 2019 en het brugwachtershuisje van de Berlagebrug in 2021.