Home Duurzaam Actie en petitie tegen bouw biomassacentrale

Actie en petitie tegen bouw biomassacentrale

0
Centrale Diemen. Foto Lieneke Koornstra.

Voor het hoofdkantoor van NUON/ Vattenfall vond vanmorgen de eerste publieksactie tegen de komst van Biomassacentrales plaats. Dat gebeurde voor het hoofdkantoor van NUON/Vattenfall. Milieuorganisaties en kunstenaars maakten een labyrinth met zeven toegangswegen die allen leiden naar het middelpunt en tegelijk het eindpunt van het Labyrinth. Tegelijkertijd is een landelijke petitie tegen subsidies voor biomassacentrales gelanceerd.

Redactie | Foto Lieneke Koornstra

Met deze actie willen de kunstenaars en andere partijen kritische aandacht vragen voor de biomassacentrales in Nederland. De plek bij het hoofdkantoor van Nuon/Vattenfall is gekozen omdat er aan dit bedrijf nog geen vergunning is verleend voor een biomassacentrale. Comité Schone Lucht, de Partij voor de Dieren en Fossielvrij Amsterdam presenteerden samen met kunstenaarsgroep de actie.

Momenteel is de gemeente Amsterdam in gesprek met Nuon om een convenant te sluiten. De gemeenteraad moet zich nog een oordeel vormen over de biomassacentrale en deze te kennen geven bij de provincie. Daarbij ‘ook het nu aan het licht gekomen negatieve advies van de stadsdeelcommissie Oost moet worden betrokken’. Dat advies van de stadsdeelcommissie Oost ontbrak bij de stukken. Om deze reden heeft de Partij van de Dieren een spoeddebat aangevraagd voor de raadscommissie op 23 mei.

De vergunningverlening voor de biomassacentrale ligt uiteindelijk bij de provincie. Deze heeft dit gemandateerd aan de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Speerpunt van de actie van vandaag is de lancering van de landelijke petitie tegen subsidie op biomassacentrales.

Check petitie