Home Kunst Actrice Lara Simsek: ‘Later wil ik verkleedkist worden’

Actrice Lara Simsek: ‘Later wil ik verkleedkist worden’

0

De Indische Buurt is een ster rijker. Lara Simsek is aangenomen bij een theatergezelschap in Almere, waar zij vanaf april te zien is als Phileine in de muzikale toneelvoorstelling ‘Op Drift’. Tijd voor een interview met deze creatieveling.

Tekst Anna Zuidmeer | Foto Marcel de Cnock | IJopener

Anna Zuidmeer is een Amsterdamse masterstudent International Development Studies aan de UvA. Ze woont in de Watergraafsmeer.

Zijn er ook achttienjarigen met een tussenjaar die niet backpacken door Azië? Jazeker. Lara Simsek gebruikt deze tijd om haar creatieve kant de ruimte te geven, voordat zij in september weer verder studeert. Toneelles heeft ze nooit gehad. Wel is ze al haar hele leven bezig met toneel en muziek maken. Vroeger studeerde ze vaak toneelstukjes in en op school had ze de hoofdrol in de eindmusical, Voor kids gaat de zon op van Albert Verlinde en Marco Borsato. Buiten school was de Indische Buurt haar eerste podium, waar zij met haar vrienden riddertje speelde. Aan iedereen die het vroeg vertelde ze dat ze later ‘verkleedkist wilde worden’.

Ook al woont Lara in de Indische Buurt, Theatergroep Suburbia bevindt zich helemaal in Almere. Dat heen en weer reizen is best onhandig. Maar de thematiek van ‘Op Drift’ sprak haar zo aan, dat ze het forenzen er graag voor over heeft. De regisseur van het toneelstuk, Esther Bolte, kende ze al van het schooltoneelstuk De driestuiversopera, waaraan Lara in haar vijfde schooljaar meedeed. Toen ze in haar tussenjaar meer toneelervaring wilde opdoen, raadde Bolte haar aan om het bij SubSub te proberen, de jongerenafdeling van Suburbia.

Tussen passie en obsessie
Lara speelt in Op Drift Phileine, een fantasierijk meisje dat hunkert naar liefde en maandelijks een nieuwe fascinatie heeft waarin ze helemaal op gaat. Op Drift zoekt de grens tussen passie en obsessie wanneer je je dromen waar wilt maken. De hoofdpersonages zijn twee meisjes van wie de een viool speelt en de ander danst. Samen voeren zij een act op in de hoop een belangrijk concours te winnen. De vraag is hoever zij bereid zijn te gaan om dit voor elkaar te krijgen. Daarnaast is ook prestatiedruk een belangrijk thema in het stuk.

‘Ik vind het belangrijk mensen om mij heen te raken met positieve energie’

Lara herkent zichzelf hierin, ‘altijd alles goed willen doen, dat herken ik wel ja’. Dat ze zich zo kon verplaatsen in de thematiek van de toneelvoorstelling, was voor haar een belangrijke drijfveer om auditie te doen. Op Drift is een combinatie van toneel, dans en muziek. Samenwerken met jongeren die allemaal een ander talent hebben maakt het volgens Lara een extra bijzondere ervaring. In totaal spelen ze negentien keer, voornamelijk schoolvoorstellingen voor basis- en middelbare scholen in Almere. Daarnaast geeft de jongerentheatergroep ook zes reguliere voorstellingen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Mensen helpen
Lara heeft een indrukwekkende verscheidenheid aan passies: toneel, muziek – ze speelt gitaar, piano, ukelele en zingt – maar ook een fascinatie voor de werking van het menselijk lichaam en de menselijke geest. Interesses genoeg dus. Toch kan er maar één studierichting gekozen worden. De keuze is gevallen op geneeskunde in Utrecht. ‘Ik wil graag mensen helpen. Vooral het contact met patiënten spreekt me enorm aan. Daarnaast moet je als arts ook creatief zijn om tot de juiste oplossing te komen.’ Hiervoor moet ze wel eerst de strenge decentrale selectie doorkomen en helaas ook weg uit de Indische Buurt. ‘Ik woon hier al mijn hele leven. Eén keer zijn we verhuisd, naar een straat verder.’

De Toneelschool was geen optie, omdat die harde wereld zonder zekerheid, en met een hoge prestatiedruk, het plezier in toneelspelen misschien wel zou gaan overheersen. Het back-up plan is psychologie studeren. Voor de toekomst heeft Lara grootse plannen. Over tien jaar wil ze graag haar eigen albums hebben uitgebracht, toneelspelen, bezig zijn met haar promotieonderzoek, en bovenal goed zijn in wat ze doet. Ideaal gezien werkt zij dan vier dagen per week als specialist en heeft ze drie dagen over voor haar andere passies. Wat ze ook doet, Lara vindt het zelf het belangrijkst ‘mensen om mij heen te raken met positieve energie.’ Ook al is de kans groot dat ze de Indische Buurt binnenkort zal verlaten, Lara Simsek ziet Amsterdam in de toekomst wel als eindstation.

Tickets € 10,00 via www.subsub.nl