Home Wonen Adem in, adem uit

Adem in, adem uit

0

Deze column verschijnt later dan u van mij gewend bent. Eind april presenteerde ik mijn nieuwste boek ‘Opgebrand en uitgeblust’ en daarna was mijn batterij leeg. Dat boek gaat over wat ik heb geleerd van mijn burn-out. Tot de boekpresentatie heeft het me heel wat tijd en energie gekost om, naast mijn bedrijf, dit verhaal de wereld in te krijgen. Toen dat voor elkaar was, wilde ik gewoon doorgaan met mijn leven, maar daar stak mijn lichaam een stokje voor.

 Opruimspecialist Linda Groen
is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Ik kan de humor er wel van inzien. Een boek op de markt brengen waarin het persoonlijke en aangrijpende verhaal staat van mijn burn-out en mijn overspannenheid vijf jaar daarna, en dan weer dreigen de fout in te gaan. Heb ik wel geleerd van mijn burn-out? Jazeker, maar het blijft, zal ik maar zeggen, een aandachtspuntje.

Op de mooiste dag van het jaar, Koningsdag, voelde ik me niet helemaal lekker. Dat kan gebeuren. Niks ernstigs en deze dag vier ik natuurlijk gewoon mee. Ik ben op deze dag veel buiten te vinden om mooie dingen voor weinig geld te bemachtigen. Dat is me dit jaar niet helemaal gelukt. Ik ben zelfs ’s middags naar bed gegaan, omdat ik niet in orde was. De dag erna voel ik me altijd wat katerig, dus daar maakte ik me geen zorgen over. Helaas bleef ik me een week lamlendig en extreem moe voelen.

Ik schoot meteen in de stress. Wat is er mis? Waarom word ik ziek in mijn vakantie? Moet ik afkicken van mijn werk? Het kan toch niet zo zijn dat ik straks nog een boek moet schrijven over nooit uit je burn-out komen? In deze toestand kostte het extra veel moeite om te ontspannen en modern gezegd, mindful te zijn. Mijn lichaam stond in de hoogste stand van paraatheid en het kostte me moeite daaruit te stappen.

Gelukkig laat mijn lichaam me niet in de steek. Of liever gezegd, dat lijkt het wel te doen, want ik kreeg allerlei pijntjes en ongemakken. Van mijn burn-out heb ik geleerd dat ik naar mijn lichaam moet luisteren en een pas op de plaats moet maken. Even niets moeten van mezelf, luieren en bijkomen. Toen ik daar eenmaal de smaak van te pakken had, ging het snel beter met me. Vandaar dat deze column even op zich liet wachten. Nu is de uitdaging om weer te werken, op tijd en regelmatig rust te nemen en echt te ontspannen. Dit wordt zonder twijfel vervolgd!

 

Tip

Neem op tijd rust en ontspan. Geen tijd? Adem minstens drie keer rustig in en uit, richt je volledig op je ademhaling en voel dat zelfs dit al helpt om te ontspannen.