Home Kort nieuws Adempauze voor Amsterdammers met schulden

Adempauze voor Amsterdammers met schulden

0

Amsterdammers met schulden krijgen voorlopig geen incasso’s of aanmaningen meer zolang er geen oplossing is voor hun financiële problemen.  De gemeente wil zo voorkomen dat de schulden nog verder oplopen.

Wethouder Marjolein Moorman verwacht dat de schulden door de stijgende werkeloosheid de komende tijd verder zullen oplopen. Een kwart van de Amsterdammers heeft schulden of betalingsproblemen. Statistisch is er nog geen verband tussen het toenemende aantal Amsterdammers met schulden en corona, maar cijfers volgen altijd later. Vaak wachten mensen – uit schaamte – lang  met het vragen om hulp, gemiddeld vijf jaar. Tussentijds loopt de schuldenlast verder op en stijgt de rente. Dit grijpt diep in de levens van de schuldenaren. Psychische problemen, verbroken relaties en slechte nachtrust kunnen het gevolg zijn. Daarbij houdt het een het ander in stand.

Het tot nader order bevriezen van de schulden moet escalaties tegengaan. Gemiddeld duurt het anderhalf jaar voordat er een volledig overzicht op de situatie is, terwijl de aanmaningen binnen blijven komen. Veel Amsterdammers houden zo de rest van hun leven een schuld, bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden die door hun lage inkomen niet meer dan vijftig euro per maand kunnen aflossen.

Moorman heeft een akkoord gesloten met bedrijven als woningcorporaties en energiebedrijven. Zij zetten de schulden in de koelkast zodra de schuldenaar om hulp vraagt. De gemeentelijke Kredietbank neemt daarna de schulden over en komt met een afbetalingsovereenkomst die de Amsterdammer met schulden meer ruimte geeft. Als het plan slaagt is de kans op landelijke navolging groot.