Meer dan 15 jaar zat Advokatenkollektief Oost op de hoek Wibautstraat en de Ruyschstraat, tegenover bakker Hartog. Maar sinds al weer ruim een half jaar zit het kantoor in Jeruzalem in de nieuwbouw aan het Robert Kochplantsoen. Het kantoor bestaat 40 jaar en is daarmee in de sociale rechtshulp een van de oudste kantoren in Amsterdam. Tijd om langs te gaan. Ik spreek met Marleen van Geffen die er sinds 1992 werkt.
Tekst Nico Ruiter | Foto Eddy Ellert
Waarom zijn jullie verhuisd?
We huurden het pand van de gemeente. Maar die verkocht het aan een particulier die, zodra dat wettelijk kon, de huur opzegde. Toen deed zich gelukkig de mogelijkheid voor hierheen te verhuizen. We zitten hier prima naast Kringloop ’t Hartje, Dynamo servicepunt, Amstelring Wijkzorg en Gezondheidscentrum Watergraafsmeer. En belangrijker nog: Ook onze klanten weten ons op ons nieuwe adres inmiddels goed te vinden.
Gewone mensen hebben ook recht op goede rechtshulp
Wie zijn die klanten?
Wij richten ons op de alledaagse problemen van gewone mensen. Dan gaat het vooral om werk, inkomen, wonen, strafrecht, verblijf, omgang, gezag en scheiding. In arbeidszaken treden we principieel niet op voor werkgevers. Dat is niet omdat alle werkgevers slecht zijn maar je moet een keuze maken. Volgens ons is het niet goed om de ene keer voor de ene en de andere keer voor de andere partij op te treden. Om dezelfde reden hebben we alleen huurders als klant en geen verhuurders.
En kun je met alle problemen bij jullie terecht?
Het moet wel gaan om een probleem waar we verstand van hebben. Als dat niet zo is, verwijzen we door naar een bevriend kantoor. Je kunt bij ons terecht als het gaat om arbeidsrecht (ontslag, loon), migratierecht (verblijfsvergunning, gezinshereniging, gezinsvorming), bestuursrecht, huurrecht, sociaal zekerheidsrecht (uitkeringen, WMO), strafrecht, studiefinanciering, schuldsanering, personen- en familierecht en jeugdrecht.
Met hoeveel advocaten zijn jullie?
Met zeven advocaten, op de meeste rechtsgebieden zijn er tenminste twee advocaten deskundig. Zo kun je altijd bij iemand binnenlopen voor overleg en is de waarneming bij ziekte en vakanties goed geregeld.
Je bent nu ruim 25 jaar advocaat. Denk je nooit eens aan ander werk? Rechter of wetenschap, of een commercieel kantoor met een goed salaris?
Natuurlijk denk je wel eens aan iets anders. Het is in de sociale rechtshulp hard werken voor veel minder geld dan in de ‘gewone’ advocatuur. En werken bij de rechterlijke macht of in de wetenschap zou zeker interessant kunnen zijn. Maar de voldoening is voor mij hier veel groter. Gewone mensen hebben ook recht op goede rechtshulp en daar wil ik me graag voor inzetten.
Hoe zit de toekomst er voor jullie kantoor en de sociale rechtshulp uit?
Die is niet rooskleurig. Het wordt steeds moeilijker om jonge mensen zo ver te krijgen in de sociale rechtshulp te gaan werken. Op andere plekken wordt er een stuk beter verdiend maar bovendien stap je in een onzekere situatie. In de plannen van minister wordt de sociale rechtshulp nog verder uitgekleed. Daar maken we ons bij de VSAN (Vereniging Sociale Advocaten Nederland) en ook bij de NOVA (Nederlandse Orde van Advocaten) ernstig zorgen over. Als de plannen van het kabinet doorgaan, betekent dat minder recht voor mensen met minder geld. Maar gelukkig is het nog niet zo ver. Het wordt echt spannend. De politiek moet zich realiseren dat de sociale rechtshulp wel eens helemaal zou kunnen verdwijnen, simpelweg omdat er niet genoeg mensen meer in willen werken.
Maar voorlopig nog optimistisch?
Zo is dat.
Advokatenkollektief Oost | Robert Kochplantsoen 2 | 665 5977 | www.akoost.nl
Open van maandag tot en met vrijdag open van 9.30 uur tot 12.45 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur.
Wat is sociale rechtshulp?
Bij advocatenkantoren gaat de eerste gedachte meestal uit naar de Zuidas: dure kantoren, marmer in de gang, mannen in pakken en hoge rekeningen. Dan gaat het dus niet om het recht voor gewone mensen die zich de bijstand van zo’n kantoor niet kunnen veroorloven. Als je een bescheiden inkomen hebt, kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. In het juridisch jargon heet dat dan een toevoeging. Je betaalt dan een eigen bijdrage en de advocaat ontvangt van de overheid een aanvullende vergoeding.
Steeds minder kantoren zijn bereid om op basis van een toevoeging rechtsbijstand te verlenen omdat de vergoedingen van de overheid te laag zijn om daar een behoorlijk inkomen aan over te houden. Flink wat advocaten in de sociale rechtshulp zitten met hun inkomen onder modaal. Voor verdere informatie over een toevoeging kun je contact opnemen met het Advokatenkollektief maar ook met Juridisch Loket. In Amsterdam zit dat aan de Vijzelgracht 21-25, telefoon 0900 8020, www.juridischloket.nl
Wie doet wat?
Dirk Numan Familierecht en huurrecht
Thomas Vetter Sociale zekerheid, bestuursrecht en mensenrechten
Heidi Lichteveld Familierecht, echtsscheidingsbemiddeling en migratierecht
Ellen Gelok Strafrecht en migratierecht
Marleen van Geffen Arbeidsrecht, sociale zekerheid en studiefinanciering
Ingrid Feddema Arbeidsrecht, familierecht en Wet schuldsanering natuurlijke personen
Els van Blokland Familierecht en echtscheidingsbemiddeling