Home Overzicht Afscheid van het Willem Dreeshuis

Afscheid van het Willem Dreeshuis

0

De naam staat nog op de gevel, maar de vlag van de sloper wappert in top. Corrie Groen was indertijd bij het slaan van de eerste paal van het Willem Dreeshuis. Nu maakte ze foto’s van de sloop van het icoon van de ouderenhuisvesting. Corrie Groen reed over de Hugo de Vrieslaan en zag dat het Willem Dreeshuis gesloopt werd. ‘Ik ben naar huis gegaan om mijn fototoestel te halen om de geordende puinhoop vast te leggen.’

‘Toen ik tussen september 1953 en juni 1956 op de Prof. Pieter Zeemanschool zat, werden de leerlingen op een regenachtige dag opgetrommeld om te zien hoe Dr. Willem Drees de eerste paal sloeg voor het naar hem te noemen bejaardenhuis’, zegt Corrie Groen.

De Zeemanschool waarop zij zat lag een straatbreedte achter het Willem Dreeshuis. ‘Was er niet veel belangstelling voor het slaan van de eerste paal?’ Zijn daarom de leerlingen van de lagere school gevraagd te komen kijken? Ik weet het niet. Bijzonderheden zijn mij niet bijgebleven. Alleen het feit van meneer Drees die de paal kwam slaan, is me bijgebleven. Na de ceremonie  zijn we wel weer teruggegaan naar de klas. Het huis is in 1957 geopend. Toen ging ik al naar de middelbare school. Dat ik nu ook het einde van het huis meemaak, vond ik wel een foto waard.’

Enkele jaren geleden is het Willem Dreeshuis verhuisd naar een groot nieuw pand in Oostpoort. Dat ‘nieuwe’ Willem Dreeshuis voldoet weer helemaal aan de eisen van deze tijd. In het nieuwe gebouw kunnen mensen in alle fasen van het ouder worden terecht.

Vorig artikelNieuwe lichting tuinfotografie in de Hortus
Volgend artikelRestauratie eerste en oudste museum van Amsterdam gestart