Afscheid van tram 9 met historische rit naar Centraal Station

5

De nieuwe dienstregeling van het GVB is ingegaan. Alles draait nu om de Noord/Zuidlijn en het hele netwerk van het Amsterdamse openbaar vervoer is op de schop gegaan. Voor Oost en voor Diemen betekent het een einde aan tram 9. Dat afscheid is niet ongemerkt voorbij gegaan. Met een ‘laatste rit’ op 21 juli in een historische tram 9 maakten fans van lijn 9 nog een keer een tochtje naar het Centraal Station.

Irene Kuiper en cameraman Lyk Burggraaff stapten in de tram en maakten een verslag.

5 REACTIES

  1. En wat hebben we er voor teruggekregen? Oud materiaal van lijn 5. Totaal niet geschikt voor de vele ouderen die met de 9 meegingen.
    In het midden een lage instap maar daarna naar boven klimmen met je rollator!
    Bovendien is de rit naar Sloterdijk langer geworden dus waarom deze kleinere ongemakkelijke tram?

  2. Al vanaf de opening van de metro kon je in tijd sneller met een overstap op het Waterlooplein op het Centraal Station komen. En lijn 9 liep iedere dag leeg op het Waterlooplein want mensen hadden graag er een overstap voor over om een paar minuten te sparen. Maar niet heus. Bij lijn 9 mocht je kiezen voor de metro, bij lijn 19 moet je in de metro. Natuurlijk stapt iedereen over van de 19 op de 14 en laat de metro links liggen.

  3. Gehandicapten zullen veel vaker de stad mijden. Het is voor de Watergraafsmeerders, en voor de Transvaalbuurters (Femke had het erover in haar openingstoespraak van de nieuwe metrolijn, het is haar woonbuurt) een stuk lastiger geworden om in de stad te komen. Waar is de conducteur die je helpt bij instappen? En je stapt op Alexanderplein over op een volle lijn 14 met, dat dan weer wel, blije mensen uit de Indische Buurt.

  4. In Middenmeer gebied tussen Middenweg sportvelden Sciencepark en Weth.Franke weg wonen zeer veel ouderen tot op hoge leeftijd. Voor de meesten is op loopafstand geen ontmoetingsmogelijkheid te vinden. Het laatste in de Teslatoren werd enkele jaren geleden opgeheven. Nu is ook de mogelijkheid van een uitje naar het Stadscentrum voor velen onbereikbaar geworden.Geen hulp of toezicht bij moeilijk in- en uitstappen, meestal overstappen. Metro te bezwaarlijk. ivm roltrappen en liften (afstand).
    Wat doet de “Adviesraad van de Ouderen” nu voor de ouderen ??