Home Overzicht Agenten slaan collega in de boeien

Agenten slaan collega in de boeien

0

Tegenover het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis werd onlangs een politieoefening gehouden. Op het videofilmpje kun je zien dat politiemensen elkaar in de boeien slaan tegen de lange muur van het voormalig gemeentelijk slachthuis aan de Cruquiusweg.

Tekst en beeld Daan van Pagée

Wat vooral opviel was dat het gewone leven rustig doorging, het leek de normaalste zaak van de wereld, niemand keek ervan op. De agenten deden ook niet moeilijk over het feit dat ik het hele voorval vastlegde op mijn nieuwe iPhone.

Toch kan ik me voorstellen dat zo’n straatbeeld rond koffietijd bedreigend kan overkomen op mensen die niks met geweld hebben. Dus ik vraag aan de oefenmeester, die zelf geen uniform aanheeft, waarom hij en zijn collega’s zulke handelingen niet ergens op een afgesloten politieterrein oefenen in plaats van op de openbare weg. De politietrainer geeft een helder en duidelijk antwoord: ‘Het is juist wel handig om in de praktijk van alledag te oefenen en ervaring op te doen, zo raak je vertrouwd met de omstandigheden in het échte leven. De agent vindt het een prima plan om iets over deze training te schrijven. ‘En wanneer buurtbewoners vragen hebben, dan beantwoorden we die graag.’