Anderstaligen krijgen steeds vaker en steeds vroeger Nederlandse les aangeboden. Maar als ze de taal een beetje hebben leren begrijpen, verstaan en spreken zijn er zelden mensen in hun directe omgeving om dat Nederlands in de praktijk te oefenen. Dat hiaat heeft nu 12½ jaar geleden geleid tot het initiatief om SamenSpraak te starten. Dat gevierd in Grand Café Genieten. Het eenvoudige concept verdient het de komende jaren nog veel meer anderstaligen en vrijwilligers bij elkaar te brengen.
Door Arie van Tol | Beeld Ans van de Scheur en Corrie Groen
SamenSpraak Oost is niet zo maar voor iedereen die Nederlands wil leren. Er worden aan de anderstalige een aantal eisen gesteld. Ze moeten in Amsterdam Oost wonen en een telefoonnummer hebben. Maar bovendien moeten ze in Nederland willen blijven wonen en de Nederlandse taal al zodanig machtig zijn dat ze zonder tolk kunnen luisteren en praten.
Om gezellig te praten over van alles en nog wat, de bedoeling bij SamenSpraak, is enige communicatieve vaardigheid ook gewenst. Een al te zwijgzaam of introvert karakter bijvoorbeeld, maakt een contact met een taalmaatje erg lastig. Het is nadrukkelijk geen taalles die wordt aangeboden, er wordt Nederlandse taal geoefend.
De vrijwilliger moet ook in Amsterdam Oost wonen. Minimaal een jaar lang gemiddeld een uur per week afspreken met een maatje, dat wordt gevraagd. Een voordeel is het dat hij / zij zelf kan bepalen wanneer wordt afgesproken.
Een uurtje in de week Nederlands spreken aan de keukentafel |
Ook voor een vrijwilliger geldt natuurlijk dat gemakkelijk kunnen communiceren een pre is. Bovengemiddeld het Nederlands beheersen en over didactische vaardigheden beschikken zijn beslist niet noodzakelijk. Het helpt als iemand nieuwsgierig is naar andere culturen. Een uurtje in de week Nederlands spreken, aan de keukentafel, over het weer, over het dagelijks leven, familie, gedeelde interesses of culturele gewoontes. Dat is het uitgangspunt. Maar het kan ook uitdraaien op samen koken of samen naar de markt gaan.
Op dit moment lopen er bij SamenSpraak Oost zo’n 55 koppelingen. In totaal hebben er de afgelopen 12½ jaar wel ongeveer 800 anderstaligen hun Nederlands kunnen oefenen met een maatje. Een koppeling is voor een jaar. Voor de anderstalige houdt het dan op, een enkele uitzondering daargelaten. Van de vrijwilligers wordt vanzelfsprekend gevraagd hun gesprekken te vervolgen met een nieuwe nog stroef pratende buitenlander.
Overigens komen de meeste anderstaligen terecht bij SamenSpraak via de plekken waar ze taalcursussen volgen of hebben gevolgd, bijvoorbeeld Sipi, Sagènn en TopTaal. Aan het eind van het jaar ontvangen ze een certificaat.
Dat er reden was voor een feestje bij het 12½ jaar bestaan mag duidelijk zijn. Maar er al te lang bij stil staan wil men niet bij SamenSpraak Oost. Er zijn nieuwe vrijwilligers nodig. Dat is wat telt. Meldt u aan, neem contact op www.samenspraakoost.nl | [email protected] |
020 463 5141 (Spreekuur in de Oba op het Javaplein op maandag, dinsdag en woensdag tussen 9.30 en 11.30 uur en op vrijdagen (niet in vakanties) van 10.00 tot 12.00 uur.