Home Eten&Drinken Al dertig jaar is het Einde van de Wereld nabij. Met eten,...

Al dertig jaar is het Einde van de Wereld nabij. Met eten, drinken en muziek

0

‘In mei 1984 werd aan de Sumatrakade een pand gekraakt: het Einde van de Wereld. Het gebouw beschikte over een groots schaftlokaal met prachtige muurschilderingen en lange tafels met rottige stoeltjes. Met behulp van een klein gasfornuis organiseerde Alice in de herfst van 1984 een maaltijd, boerenkool tegen de vereenzaming! Alle krakers uit de stad en alle bootbewoners werden opgetrommeld via de tamtam en het concept vlees, vega en toet op de woensdagavond bleek een succesvol blijvertje!’

Eind oktober is het zover: het restaurant Einde van de Wereld bestaat 30 jaar. Bovenstaand citaat komt uit het boek dat op 29 oktober verschijnt en dat de kleurrijke geschiedenis schetst van het Einde van de Wereld, als kraakpand en vervolgens op het schip aan de Javakade.

Toen de meeste bedrijven in Oostelijk Havengebied in de jaren tachtig naar de nieuwe havens in West verhuisden, kwamen veel panden leeg te staan. Ze werden opnieuw bevolkt door krakers, waaronder veel kunstenaars en zo ontstond een klein dorp in de stad. Met eigen voorzieningen als een winkel, een koffiehuis én het restaurant Einde van de Wereld. In de beginjaren trok het restaurant elke woensdag en vrijdag tot wel 160 eters, vergezeld door hun kleine kinderen en grote zwarte honden. De bediening was vaak feestelijk aangekleed, of reed rond op rolschaatsen. De naam Einde van de Wereld werd zo bekend dat zelfs vele toeristen een kijkje en een hapje kwamen nemen in het toen best ‘unheimische’ oude havengebied.

Het Einde van de Wereld ontwikkelde zich als ontmoetingsplaats voor de buurt, een functie die ook van waarde was toen de buurt werd volgebouwd met woningen. Het pand van het Einde van de Wereld aan de Sumatrakade kon niet behouden blijven, maar de organisatie kreeg het voor elkaar om te verhuizen naar een schip aan de Javakade, dat met eigen handen werd omgetoverd tot een nieuw restaurant. Ook alle vergunningen werden geregeld. De formule bleef ongewijzigd: al het werk gebeurt door vrijwilligers en het buurtrestaurant is nog steeds op woensdag en vrijdag open voor iedereen die zin heeft om te komen. Zeer vaak is er live muziek en elke tweede woensdag van de maand is er een dichtersavond.

Op woensdag 29 oktober vanaf 20.15 uur is er een feestelijk programma voor de viering van de dertigste verjaardag van het Einde van de Wereld, met dichters, muziek, een expositie en de presentatie van het boek: 1984-2014, 30 jaar Einde van de Wereld.

Ieder maand is er Poetry & Musica in Het Einde van de Wereld